Тереза Мей се надява през 2018 да даде повод на страната си да си върне самочувствието

През предстоящата година Мей ще концентрира усилията си върху Брекзит.
През предстоящата година Мей ще концентрира усилията си върху Брекзит. / БГНЕС

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей изрази надежда, че 2018 ще е годината на „възвърнатото самочувствие и гордост“ за страната й, на която й предстоят редица предизвикателства по пътя към окончателния развод с ЕС. Думите на Мей са част от Новогодишната й реч пред нацията.

„Вярвам, че 2018 ще бъде година на възвърнато самочувствие и гордост към страната ни. Това ще бъде година, в която ние ще продължим да постигаме прогрес към сключването на успешна сделка за Брекзит, към изграждането на икономика, пасваща на бъдещето, към създаването на едно по-честно общество за всички“, заяви Мей и допълни, че се надява, каквото и да се случи, Великобритания да „остане обединена като един горд съюз на нации и хора“.

В обръщението си британският премиер отбеляза още, че през 2017 година Британия е съумяла да постигне голям напредък по време на първите преговори за Брекзит, но и че това далеч не е „лимитът на амбициите“ й.

Сред поставените си цели Мей очерта „баланс по отношение на публичните разходи“, така че да може да се намали дългът на Великобритания, но и да се продължи инвестирането в училища, болнични заведения и здравна система.

Тя не пропусна да постави акцент и върху елиминирането на посегателството на работното място, а с него и „всички предразсъдъци и цялата ни дискриминация“. /БГНЕС