Орбан: Въпросът с миграцията потъпква демократичните принципи

Хорс Зеехофер и Виктор Орбан на срещата днес.
Хорс Зеехофер и Виктор Орбан на срещата днес. / БГНЕС

Проблемът с бежанците в Европа потъпква демократичните принципи, защото немалко политици отказват да чуят гласа на народа си. Това становище бе изразено в петък от премиера на Унгария Виктор Орбан, който взе участие в традиционната зимна среща на партията на Германския християнски социален съюз (ХСС), състояла се в бившия Сионски манастир в Бавария.

"Изразих мнение, че въпросът за миграцията вече е проблем, засягащ демокрацията. Европейците имат ясно желание, можем да кажем, че волята на хората е една - те не искат да живеят в постоянен страх от тероризъм, искат сигурност, искат да защитят границите си", изтъкна Орбан.

Европейските политици в много страни "не направиха това, което пожелаха техните хора", продължи той и добави, че е необходимо да се вземе решение относно това "противоречие".

Министър-председателят изрази надежда, че "2018 ще бъде годината на възстановяването на волята на народа в Европа" и че ще бъдат приети решения по въпроса за миграцията, които ще бъдат в съответствие с желанието на хората.

От своя страна председателят на ХСС Хорс Зеехофер обяви създаването на инициатива за засилване на сътрудничеството между страните от Централна Европа.

"Това ще включва Унгария. Аз лично ще популяризирам тази инициатива", увери той.

Миграционната политика, и по-конкретно затягането й, е една от основните пречки по пътя към създаването на коалиция между консерваторите и социалдемократите на Германия. Предварителните консултации са насрочени за 7 януари. /ТАСС