ЕС обсъждат общата си позиция по повод заплахите на Тръмп за излизане от иранското споразумение

EС обмисля каква позиция да заеме след обявено намерение на Тръмп да напусне СВПД.
EС обмисля каква позиция да заеме след обявено намерение на Тръмп да напусне СВПД. / БГНЕС

Европейският съюз изготвя общ отговор на изявленията на президента на САЩ относно ядреното споразумение с Иран. Това заяви в петък представителка на Министерството на външните работи на Германия, цитиран от ТАСС.

"Ние ще вземем предвид днешните изявления от американската страна относно Съвместния всеобхватен план за действие за ядрената програма на Иран. Ще се консултираме с нашите европейски партньори и ще обсъдим общия си подход", каза тя.

БГНЕС припомня, че по-рано този петък американският президент Доналд Тръмп заплаши, че Вашингтон ще се оттегли от споразумението, ако не бъдат въведени промени в него.

Т.нар. Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД) бе подписан на 14 юли 2015 във Виена от Иран и петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция), плюс Германия. Целта на споразумението бе да възпре Техеран от разработването на ядрени оръжия чрез налагане на ограничени във времето рестрикции и упражняване на стриктно международно наблюдение на ядрената програма.

През 2016 година, по време на предизборната си кампания за президент Доналд Тръмп обяви СВПД за "най-ужасната сделка в историята" и обеща още със стъпването си в длъжност да я отмени. Същото обещание той даде и по време на първата си реч пред световната организация през септември и неколкократно го отстояваше. /БГНЕС