Путин сравнява комунизма с християнството

Руският президент сравни отношението на комунистите км Ленин с почитта към светците в християнството
Руският президент сравни отношението на комунистите км Ленин с почитта към светците в християнството / БГНЕС

Руският президент Владимир Путин сравни комунизма с християнството, а поставянето на Владимир Ленин в мавзолей с почитта към мощите на светците.

Може би сега ще кажа нещо, което на някого няма да е понрави, но все пак ще го кажа така както го мисля. Най-напред вярата нас винаги ни е съпровождала, тя е укрепвала, когато в нашата страна на нашия народ е било особено тежко. Имало е и сурови богоборчески години, когато са убивали свещеници, разрушавани са били храмове. Но едновременно бе създавана нова религия. Комунистическата идеология фактически е много сродна с християнството – свобода, братство, справедливост – всичко това е заложено в светото писание, там всичко има. А кодексът на строителя на комунизма? Това е сублимация, това е толкова примитивна извадка от Библията – нищо ново не са измислили – заяви Путин в интервю за филма „Валаам“, откъс от който бе показан в програмата „Всяка неделя“ на ТВ канала Русия 1.

Руският президент сравни отношението на комунистите км Ленин с почитта към светците в християнството. Вижте, Ленин го положиха в мавзолей. По какво се отличава той от мощите на светците за православните или просто за християните. Когато ми казват, че в християнството няма такава традиция, а как да няма – идете в Атон, вижте там има мощи на светци, а и у нас също има свети мощи, изтъкна Путин.

По същество новата тогавашна власт нищо не е измислила, тя просто е приспособила в своята идеология онова, което човечеството отдавна е изобретило, свята руският държавен глава. /БГНЕС