Необичайно студеното време в Европа счупи рекорди

Зимата донесе радост за децата
Зимата донесе радост за децата / БГНЕС

Аномално ниските температури и силните снеговалежи в Европа продължават да създават проблеми на гражданите, а на някои места са регистрирани и температурни рекорди.

Живачният стълб във Фолдал в южна Норвегия спадна в сряда до минус 42 градуса. Норвежката държавна радио и телевизионна компания съобщи, че такива температури тази зима досега не са отбелязвани.

Еспен Мусенг от местната власт във Фолдал каза, че въпреки студа учебните занятия не са били отменени.

В друг норвежки град – Ставангер, заради студа за неопределено време е затворена най-старата катедрална църква в страната, построена в средата на 12 в.

В местния църковен съвет се тревожат за опазването на дърворезбата, органа и други елементи от храма, които са на 500 години.

Освен това, местни медии съобщават, че заради големите студове най-дефицитна стока в магазините са станали дървата за огрев. Местни доставчици на дървен материал не успяват да удовлетворят рязко повишеното търсене.

Червена, най-висока степен за опасно време е обявена в югозападна Англия и в южните райони на Уелс заради атлантическата буря „Ема” и антициклона „Звярът от Изтока”.

Червеният код ще бъде в сила до петък.

Парковете във Великобритания станаха пързалки
Парковете във Великобритания станаха пързалки / БГНЕС

Заради продължаващите снеговалежи и силен вятър в Уелс учебните занятия в повече от 700 училища са отменени.

Военнослужещите от британската армия бяха включени в оказването на помощ на службите за извънредни ситуации в графство Линкълншър, където постоянният снеговалеж откъсна от външния свят някои селища и блокира повечето пътища.

Обилни снеговалежи и поледици блокираха редица шосета в Южна Франция. Най-тежка е обстановката в департамент Еро и в обширен район около град Монпелие.

От сряда вечерта там е натрупал между 30 и 50 см. сняг, което е необичайно за Южна Франция.

Сложна е обстановката на главната магистрала А9, която води към испанската граница.

Стотици хора бяха принудени да прекарат нощта в колите си.

В Германия много от езерата замръзнаха
В Германия много от езерата замръзнаха / БГНЕС

Местните власти спешно отвориха 25 приемни центрове за пътници и в тях бяха настанени 1 400 души.

В 37 департамента на Франция – в южната, северната и северозападната част на страната, чак до границата с Белгия и Германия, от сряда е в сила оранжев код за опасно време.

Той е свързан не само със силни снеговалежи, но и с поледица и с опасност от наводнения. В големи департаменти като Еро, Тарн, Гар и Буш дьо Рон силни снеговалежи нарушиха в четвъртък елекстроснабдяването на 10,8 хиляди домакинства.

Аварийни екипи се опитват бързо да възстановят елекроподаването, защото в района може да започнат и големи наводнения.

Живачният стълб във Фолдал в южна Норвегия спадна в сряда до минус 42 градуса.
Живачният стълб във Фолдал в южна Норвегия спадна в сряда до минус 42 градуса. / БГНЕС

Студ и сняг парализираха и Северна Италия. Сняг валя във Флоренция, Милано и Генуа, Торино, Болоня, Парма, както и в голяма част от северната област Венето.

Студът и снегът усложняват движението на железниците. В областите Лигурия, Пиемонт, Венето, Емилия Романя и Тоскана 30 на сто от влаковете не се движат.

След снеговалежите в южната част на Италия – в Неапол и околностите, в четвъртък училищата останаха затворени. Остава затруднено движението по шосейните пътища, най-вече в централната част на Апенините.

Най-чудато изглеждат затрупаните със сняг плажове по Тиренското и Адриатическото крайбрежие. В много региони температурите са с 10-12 градуса под средната норма за сезона.

Студовете нанесоха големи щети на селското стопанство. Според италианската асоциация на селскостопанските производители „Колдиретти" (Coldiretti), щетите са за над 300 млн. евро. /ТАСС