Гутериш: Климатичните промени са една от най-сериозните заплахи

Гутериш: Климатичните промени са една от най-сериозните заплахи
Гутериш: Климатичните промени са една от най-сериозните заплахи / БГНЕС

Климатичните промени са една от най-сериозните заплахи за планетата ни, доколкото те ще доведат до разрастването на всички съществуващи глобални проблеми, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на Азиатския икономически форум (АЕФ) в Боао, Китай.

„Ние се сблъскахме с проблем, който е способен да унищожи резултатите от всички наши старания. Климатичните промени са глобална заплаха, и тя е в състояние да доведе до разрастване на други проблеми, включително бедност, кризи, конфликти и сблъсъци“, подчерта Гутериш.

Генералният секретар на ООН припомни, че през 2015 г. в беше подписано Парижкото споразумение за климата, само че неговото осъществяване върви прекалено бавно, в сравнение с наблюдаваните по света нежелани трансформации на дългогодишните промени във времето. „Както и преди наблюдавам сериозни инвестиции и субсидии във въглеводородните енергийни ресурси (а не в екологично чисти алтернативни енергийни източници). Може да се каже, че по този начин сами си копаем гроба“, каза Гутериш.

Парижкото споразумение беше прието на 12 септември 2015 г. Тогава страни от петте континента поеха ангажимента да не бъде допуснато повишаване на средната температура на планетата към 2100 с повече от два градуса по Целзий в сравнение с данните от периода преди индустриалната епоха. /БГНЕС