Сагата с обвиненията срещу Ковач продължава вече четири години.
Сагата с обвиненията срещу Ковач продължава вече четири години. / БГНЕС
Започна делото срещу унгарски евродепутат, обвинен в шпионаж в полза на Русия

Днес в унгарската столица Будапеща започна делото срещу Бела Ковач, член на Европейския парламент, обвинен в шпионаж в полза на Москва, предаде АФП.

Обвиненията срещу Ковач „за шпионаж срещу институции на ЕС“ и „шпионаж в полза на чужда държава“ бяха повдигнати още през декември 2017 година.

Русия не е изрично посочена в материалите по делото, но Ковач е посещавал многократно Москва и се е срещал с руски дипломат, за когото се смята, че има връзка с тайните служби.

58-годишният унгарски политик е подозиран в предаване на секретни сведения за енергийните проекти на ЕС, както и информация от вътрешнополитическо естество.

На предварителното изслушване, закрито за пресата, Ковач запита обвинението как би могъл да определи кой дипломат е шпионин и кой не.

„Не е написано на челата им“, каза той.

Веднага след повдигането на обвиненията Ковач подаде оставката си като член на националистическата „Юбик“.

По думите на евродепутата унгарският премиер Виктор Орбан използва обвинението срещу него, за да атакува „Юбик“, която е най-голямата опозиционна партия.

В случай, че обвиненията, за които се говори от още от 2014 година, бъдат доказани, Бела Ковач е заплашен от между две и осем години затвор.

Присъдата се очаква не по-рано от средата на 2019 година.

Ковач, който решително отрича всички обвинения, продължава да бъде член на Европарламента. Неговия депутатски имунитет беше свален през 2015 година. /БГНЕС