Подобрената демографска ситуация е сред основните постижения на Путин.
Подобрената демографска ситуация е сред основните постижения на Путин. / БГНЕС
Русия заплашена от отрицателен демографски прираст за пръв път от 10 години

Експерти предупреждават, че по всяка вероятност през 2018 година населението на Руската федерация ще отбележи спад, съобщава "РосБизнесКонсалтинг“.

Това се случва за първи път от 2009 година, откогато популацията на Русия неизменно се увеличава.

Демографите от РАНХиГС (Руската академия за народно стопанство и държавна служба към президента на Руската Федерация смятат, че основна причина за обръщането на позитивна тенденция се дължи на продължаващото намаление на имиграцията.

За периода януари - май 2018 година руската статистика е регистрирала отрицателен естествен прираст от 147,2 хил. души, докато за същия период на 2017 година са отчетени 111,8 хил. души. Основната причина е намаляване на броя на жените, които тепърва навлизат в детеродна възраст, тъй като това са именно поколенията, родени през 90-те години на 20 век - период на истинска демографска катастрофа за страната.

Новородените за първите пет месеца на настоящата година са с цели 28,1% по-малко отколкото за същия период на 2017 година. Това би могло да бъде компенсирано от имиграция, но статистиката отчита намаление и по този показател. За януари - май 2018 година новите имигранти в Русия са 57,1 хил. души, докато за първите пет месеца на 2017 те са 64,9 хил., а за 2016 година броят им е 71,2 хил. души.

Най-много имигранти в Русия пристигат от Таджикистан, след което от Украйна, Казахстан и Узбекистан.

Чуждестранните граждани, които пребивават за постоянно на територията на РФ, са 8,6 млн. души. През юни 2014 година техният брой е бил 8,6 млн. /БГНЕС