Лидерите на САЩ и Великобритания смятат да поддържат още по-близки отношения след "Брекзит".
Лидерите на САЩ и Великобритания смятат да поддържат още по-близки отношения след "Брекзит". / БГНЕС
Мей: „Брекзит“ ще позволи на Великобритания да постигне споразумение за свободна търговия със САЩ

Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще даде възможност на страната да постигне споразумение за свободна търговия със Съединените американски щати и да премахне бюрократичните пречки пред търговските взаимоотношения между двете държави, заяви министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей.

Мей направи това изявление по време на банкет, организиран в замъка Бленхайм, родното място на Уинстън Чърчил (1874 - 1965), в чест на президента на САЩ Доналд Тръмп.

„Сега, когато напускаме Евросъюза, ние разполагаме с безпрецедентната възможност да направим повече. Имаме възможността да постигнем договореност за свободна търговия, която ще осигури нови работни места и икономически ръст, както тук във Великобритания, така и в Съединените щати. Ще ни се даде възможност да премахнем бюрократическите бариери, които толкова обезсърчават бизнес лидерите от двете страни на Атлантика. Това е възможност да изградим бъдещето на света на основата на сътрудничество и върхови технологии като изкуствения интелект“, отбеляза британският премиер в кратка реч по време на банкета.

Освен лидерите на двете държави, на събитието присъстват представители на водещи световни компании от финансовия, туристически, инженерен, технологичен, фармацефтичен, хранително-вкусов и сектора сигурност.

Според Мей, присъстващите на събитието представители на британски компании осигуряват поне четвърт милион работни места в САЩ. Тя припомни също, че Великобритания е сред най-големите инвеститори в американската икономика с дял от около 20% от всички чуждестранни инвестиции. /ТАСС и БГНЕС