Политиката на Нетаняху буди тревога у ЕС.
Политиката на Нетаняху буди тревога у ЕС. / БГНЕС
Израел привика посланика на ЕС заради намеса във вътрешните работи

Израел привика посланика на Европейския съюз заради съмнения за намеса във вътрешните работи на страната, предаде АФП.

Премиерът Бенямин Нетаняху е наредил на външния министър да „смъмри“ представителя на ЕС Емануел Жафре и да го предупреди, че Израел възнамерява да предприеме „допълнителни мерки“.

Дипломатическият инцидент е предизвикан от проектозакон, предложен от правителството, който ще позволи създаването на чисто еврейски селища. Нетаняху се надява проектозаконът да бъде приет до края на месеца.

Текстът на проектозакона предвижда държавата да разреши на „общности, съставени от хора с еднаква вяра и народност“ да не допускат представители на други общности.

С това на практика става възможно цели градове в Израел да позволяват достъп на граждани от арабски произход, които съставляват 17,5% от населението на страната.

Президентът Реувен Ривлин, чиято роля в политиката на страната е повече символична, изрази опасения относно спорния проектозакон. Главният прокурор също Авихай Манделблит също открито се противопостави на предложения от правителството текст.

Според местни медии дипломати от Евросъюза са разговаряли с депутати от Кнесета като са ги предупредили, че подобен закон би бил дискриминационен и противоречащ на демократичните принципи.

От кабинета на Нетаняху обвиняват ЕС в намеса във вътрешните работи на страната.

„Очевидно те не разбират, че Израел е суверенна държава“, заявиха от офиса на министър-председателя. /БГНЕС