САЩ екстрадират литовски активист срещу педофилията.
САЩ екстрадират литовски активист срещу педофилията. / БГНЕС
САЩ екстрадират литовска активистка срещу педофилията и корупцията

Съд в Съединените американски щати потвърди екстрадирането на бивш литовски съдия и политически активист, който обвинява властите в родината си в корупция и прикриване на случаи на педофилия, предаде АФП.

Неринга Венкене напусна прибалтийската държава още през 2013 година и оттогава пребивава в Чикаго в очакване да получи политическо убежище.

Бившата литовската съдийка се превърна в централна фигура в разплитането на сензационно дело за педофилия, което разтърси страната. Венкене основа политическа партия „Път на смелостта“, чиято основна цел беше борбата срещу корупцията в прибалтийската република, член на Европейския съюз от 2004 година.

Венкене твърди, че брат ѝ е бил убит, докато се опитвал да разобличи политици, прикриващи педофилска мрежа, експлоатирала 3-годишната му дъщеря с мълчаливото съгласие на бившата му жена.

Съдебно решение, което разпореди връщането на детето при майка му, предизвика вълна от обществено недоволство през 2012 година. Стотици литовци образуваха човешки щит пред дома на Венкене, за да попречат на властите да отнемат детето.

Литва издирва бившата съдийка по обвинения във възпрепятстване на правосъдието, заради съпротивата ѝ срещу връщането на детето при майка му. Държавният департамент на САЩ одобри екстрадицията.

Венкене заведе дело във федералния съд в Чикаго, за да спре процедурата по екстрадиране, докато не излезе решение по молбата ѝ за политическо убежище.

Съдът отказа да преустанови процедурата, като съдия Вирджиния Кендъл заяви, че „съдът следва да уважава правото на суверенните държави да прилагат наказателното си законодателство“.

Адвокатите на Венкене веднага обявиха намерението си да обжалват.

Случаят придоби широка популярност в Литва и дори позволи на „Път на смелостта“ да вкара няколко депутата в парламента след изборите през 2012 година.

Венкене получи подкрепа и от двама американски законотворци, които внесоха проектозакон в Конгреса, който да попречи на нейното екстрадиране, преди молбата ѝ за политическо убежища да бъде разгледана.

Американската Комисия за сигурност и сътрудничество в Европа представи силно критичен към Литва доклад по случая. Конгресмен Кристофър Смит отбеляза, че 10 от 14-те обвинения към Венкене, приложени към молбата за екстрадиране, са били отхвърлени от властите в САЩ.

Обвиненията „имат възпиращ ефект спрямо тези, които биха рискували да потърсят правосъдие за тези, които експлоатират сексуално деца“, заяви конгресмен Смит. /БГНЕС