Резултатите от посещението на Тръмп са изключително важни за политическото бъдеще на Мей.
Резултатите от посещението на Тръмп са изключително важни за политическото бъдеще на Мей. / БГНЕС
Тръмп: „Мек Брекзит“ няма да позволи свободна търговия между САЩ и Великобритания

Вариантът „мек Брекзит“, който беше избран от правителството на Тереза Мей, ще направи невъзможно сключването на споразумение за свободна търговия между САЩ и Великобритания, е заявил президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп в интервю за английския таблоид „Сън“.

„Ако те сключат подобно споразумение, то ние ще имаме работа не с Великобритания, а с Европейския съюз и това вероятно ще убие сделката“, цитира Тръмп журналистът Том Нютон.

Пред него Тръмп е заявил, че Мей е пренебрегнала неговия съвет относно преговорите за „Брекзит“.

„Щях да го направя по съвсем различен начин. Всъщност аз и казах на Тереза Мей как трябва да го направи, но тя не ме послуша“, добавил Тръмп.

Вестник „Сън“ вече публикува в „Туитър“ заглавието на материала, който ще бъде отпечатан: „Мей разруши „Брекзит“… Сделката със САЩ се отменя“.

БГНЕС припомня, че по-рано тази вечер британският премиер заяви, че излизането на Великобритания от Европейския съюз ще даде възможност на страната да постигне споразумение за свободна търговия със Съединените щати и да премахне бюрократичните пречки пред търговските взаимоотношения между двете държави.

Мей направи това изявление по време на банкет, организиран в замъка Бленхайм, родното място на Уинстън Чърчил (1874 - 1965), в чест на президента на САЩ Доналд Тръмп.

„Сега, когато напускаме Евросъюза, ние разполагаме с безпрецедентната възможност да направим повече. Имаме възможността да постигнем договореност за свободна търговия, която ще осигури нови работни места и икономически ръст, както тук във Великобритания, така и в Съединените щати. Ще ни се даде възможност да премахнем бюрократическите бариери, които толкова обезсърчават бизнес лидерите от двете страни на Атлантика. Това е възможност да изградим бъдещето на света на основата на сътрудничество и върхови технологии като изкуствения интелект“, отбеляза британският премиер в кратка реч по време на банкета.

Освен лидерите на двете държави, на събитието присъстват представители на водещи световни компании от финансовия, туристически, инженерен, технологичен, фармацевтичен, хранително-вкусов и сектора сигурност.

Според Мей, присъстващите на събитието представители на британски компании осигуряват поне четвърт милион работни места в САЩ. Тя припомни също, че Великобритания е сред най-големите инвеститори в американската икономика с дял от около 20% от всички чуждестранни инвестиции. /ТАСС и БГНЕС