Снимка. Архив
Снимка. Архив / БГНЕС
Руската църква определи решението на Цариградската патриаршия като безпрецедентно и неканонично

Цариградската патриаршия е извършила "безпрецедентно антиканонично действие" като е встъпила в канонично общение с разколници и отлъчени от църквата, заяви в четвъртък ръководителят на отдела за връзки с обществеността на Руската православна църква (РПЦ) Владимир Легойда.

В четвъртък Константинополската патриаршия взе решение за вдигане на анатемата срещу лидерите на две неканонични украински църкви — самопровъзгласилите се за патриарх Киевски и за митрополит на Киев и цяла Украйна Филарет и Макарий.

Негодувание на РПЦ предизвика и решението за анулиране на историческото писмо от 1686 година, с което се дава право на московския патриарх да назначава киевския митрополит.

"Константинополската патриаршия извърши безпрецедентно антиканонично действие, което е опит за разрушаване основите на православния каноничен ред. Няма как по друг начин да оценим решението на Константинопол за встъпване в канонично общение с разколници и лица, отлъчени от църквата. Подробна оценка на това деяние Светият синод на Руската православна църква ще даде на насроченото за 15 октомври в Минск заседание", отбеляза Легойда.

От своя страна прессекретарят на московския патриарх Кирил Александър Волков определи решението на Цариградската патриаршия като "нагло и агресивно" вмешателство на една поместна църква в делата на друга. /РИА "Новости" и БГНЕС