САЩ обсъждат ответни мерки в Черно море

Американският президент Доналд Тръмп смята, че трябва да се изясни дали украинската страна е предупредила Русия за преминаването на нейните кораби от Черно в Азовско море и призовава Париж и Берлин да вземат участие в процеса. Това заяви стопанинът на Белия дом в интервю за вестник „Ню Йорк пост“, коментирайки инцидента с украинските кораби.

[b]„Имаше въпрос – имало ли е предупреждение. Украинските кораби дали ли са знак, че преминават? Защото, смятам, че те са имали система. Тя е работила“, каза Тръмп.[/b]

Той също така отбеляза, че на него „не му е харесало“ задържането на три украински кораба и призова Германия и Франция да се включат в ситуацията около събитията в Керченския проток. При това американският президент не уточни какви именно действия очаква от Берлин и Париж.

Четирима световни лидери - Тръмп и Путин и между тях Меркел и Макрон.
Четирима световни лидери - Тръмп и Путин и между тях Меркел и Макрон. / БГНЕС

[b]Тръмп ще вземе решение дали да се срещне с руския президент Владимир Путин на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес, след като получи пълен доклад за събитията в Украйна и Черно море.[/b] Той повтори, че не изключва възможността да отмени срещата си със стопанина на Кремъл. „Тръмп заяви, че той ще получи „пълен доклад“ от служителите, занимаващи се с въпросите на националната сигурност и след това ще вземе решение“, се казва в материала на „Ню Йорк пост“. „Ние ще видим, ние ще научим, какво се е случило. Не ми харесва този инцидент и ще ни предоставят доклад по повод на това, което се случва“, подчерта американският лидер.

[b]Волкър: САЩ обсъждат ответни мерки в Черно море[/b]

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обсъжда възможни варианти на ответни мерки на ситуацията около Керченския проток. Това заяви специалният представител на Държавния департамент на САЩ за Украйна Кърт Волкър.

Президентът Петро Порошенко и посланик Кърт Волкър.
Президентът Петро Порошенко и посланик Кърт Волкър. / БГНЕС

„Отговарящите за националната сигурност официални лица от различните управления на вашингтонската администрация се събраха във вторник, за да обсъдят варианти за ответни мерки на САЩ на ситуацията в Керченския проток“, пише „Вашингтон пост“, позовавайки се на информацията на Волкър.

„Търсим пътища за урегулиране на настоящата криза и оказване на натиск върху преговорите с цел да се върнем към политическо решение“, заявява американският дипломат.

Волкър изразява гледната точка, че „действията на Русия явно имат незаконен характер“. „Освен това, не е имало обстоятелства, които могат да оправдаят обстрела на украинските кораби и ареста на моряците“, заявява той.

[b]Лавров: Да не насърчаваме провокациите на Киев[/b]

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че призивът на Държавния департамент на САЩ към европейските страни да не отслабват санкциите по отношение на Русия заради инцидента в Керченския проток насърчава и провокира провокационните действия на украинските власти.

Руският външен министър Сергей Лавров.
Руският външен министър Сергей Лавров. / БГНЕС

Той също така отбеляза, че специалният представител на Държавния департамент за Украйна Кърт Волкър не съдейства за урегулирането на ситуацията в страната, а „влиза в ролята на силен и безкритичен защитник на всякакви провокационни действия на киевския режим“.

[b]Ердоган предложи посредничество[/b]

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи своята страна като посредник за разрешаване на инцидента с украинските кораби в Керченския пролив.

„Ние обсъдихме с двете страни /с Русия и Украйна/, какво може да бъде направено и дали можем да играем ролята на посредник“, каза той, цитиран от Анадолската агенция.

Кандидат-посредникът.
Кандидат-посредникът. / БГНЕС

По-рано източник на ТАСС от канцеларията на турския президент информира, че Ердоган е провел преговори с президентите на Русия Владимир Путин и на Украйна Петро Порошенко. „Той е изслушал позициите на двете страни във връзка с инцидента в Черно море и е отбелязал важността създалата се ситуация да се разреши по дипломатически път“.

Пресслужбата на Кремъл също съобщи за преговорите между Путин и Ердоган. От там отбелязаха, че „в контекста на провокирания от киевските власти опасен инцидент в района на Керченския проток са се обменили мнения по въпросите на стабилността и сигурността в Черноморския регион“.

[b]Инцидентът[/b]

На 25 ноември три кораба на украинските Военноморски сили нарушиха в Керченския пролив правилата за преминаване от Черно в Азовско море, предаде ТАСС. Украинците също така не реагираха по никакъв начин на предупрежденията на руските патрулни кораби, че навлизат в чужди териториални води. За да бъдат спрени, се наложи употребата на оръжие. Трима военнослужещи на украинските ВМС бяха леко ранени, оказана им бе медицинска помощ.

Керченският проток.
Керченският проток. / БГНЕС

Корабите бяха задържани и доставени в Керч. Води се наказателно дело за нарушаване на държавната граница на Русия. Москва определи случилото се като провокация, украинските власти въведоха военно положение, а ЕС и НАТО призоваха за деескалация на ситуацията. /БГНЕС