Ако не одобрим пакта, ЕС ще изглежда слаб, каза Аврамопулос.
Ако не одобрим пакта, ЕС ще изглежда слаб, каза Аврамопулос. / БГНЕС
ЕК: България да одобри миграционния пакт на ООН

България, Австрия, Унгария, Чехия, Словакия и Полша не са одобрили миграционния пакт на ООН седмица преди подписването му. Еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че това ще разочарова африканските партньори.

[b]ЕК настоява шестте-страни членки на ЕС да одобрят миграционния пакт на ООН в навечерието на подписването на документа, което е предвидено за 10 декември в Маракеш.[/b]

„Не разбирам причините за отказа, та нали документът не е задължителен за изпълнение и не задължава с нищо никого“, каза Аврамопулос в интервю за вестник „Ди Велт“, което излиза днес. За момента пактът не е одобрен от България, Австрия, Унгария, Чехия, Словакия и Полша.

[b]Според еврокомисаря отсъствието на единство вътре в ЕС поставя под удар сериозността на намеренията на Брюксел. „Ако ЕС при подписването на пакта не бъде единен, ние ще разочароваме и лишим от увереност нашите партньори в Африка. Освен това, ЕС ще изглежда по-слаб и сам ще се изложи на удари“, отбеляза Аврамопулос.[/b] Той подчерта, че целта на пакта е „да се подкрепи сигурността и да се регулира миграцията“, а също така борбата с организирания трафик на хора.

[b]Германският Бундестаг одобри миграционния пакт в края на ноември[/b], припомня „Дойче Веле“. Законопроектът беше приет след бурни дебати. Външният министър Хайко Маас, християндемократите, социалдемократите, „зелените“, Лявата партия и либералите от СвДП защитиха миграционния пакт на ООН от критиката на дясната „Алтернатива за Германия“.

[b]Миграционният пакт на ООН няма юридически задължителен характер, но той предизвика противоречива реакция по света.[/b] Този документ трябва да бъде официално приет на срещата на ООН в Мароко през декември. Но редица страни, включително САЩ, Австралия, Израел, Австрия, Чехия и Словакия вече отказаха да се присъединят към него. /БГНЕС