Британското външно министерство отговаря на всякакви любопитни запитвания от страна на пътуващи в чужбина британци.
Британското външно министерство отговаря на всякакви любопитни запитвания от страна на пътуващи в чужбина британци. / БГНЕС
Британци питат Форин офис за вампири и бездомни котки

Има ли вампири в Полша и какво да се прави с парче дърво, намерено на плажа? Това са част от странните въпроси, задавани на консулските служби на британското външно министерство , по които служителите трябва да консултират британските граждани в чужбина (най-вече туристи).

Все пак от британското дипломатическо ведомство припомнят, че по горещите линии британците трябва да звънят само при извънредни ситуации.

Общо през 2018 г. британските консулства са получили повече от 330 хиляди обаждания с молба за оказване на помощ, съобщи външното министерство.

Дипломати помогнали на повече от 3400 британски граждани, които попаднали в болници и на 4 900, които били арестувани от местната полиция.

В допълнение от дипломатическото ведомство на Лондон са издали почти 30 хиляди временни документи за пътуване за тези, които са загубили паспортите си в чужбина.

Но констатацията е, че британците използват консулските служби за каквото им хрумне. Например в Холандия след като гледал филма „Смело сърце“ британец звъннал в посолството и задал въпроси за сюжета на филма. Друг поданик на кралицата се обадил в консулството на Канарските острови с молба за оказване на натиск върху хотелската администрация – проблемът бил, че в стаята му влязла бездомна котка и се изпикала на леглото.

Британец пък се интересувал дали в Полша има вампири, тъй като жената, с която се започнал по интернет, го попитала преди първата им среща каква е кръвната му група.

Друг поискал от външното министерство подкрепа за него пред салон за масажи в Банкок: той заспал по време на масаж и бил убеден, че не трябва да плаща за предоставената услуга.

Един мъж се обадил в британското посолство в Ню Делхи и попитал кога ще се отвори дипломатическата мисия, защото някъде беше чул, че в дипломатическото представителство се продава вегетарианска наденица.

Друг британец в Италия поискал от посолството помощ за организиране сватбата му, а също да му препоръчат цветар и да получи билети за среща с папа Франциск.

Консулството в Кувейт било попитано дали някой от служителите на дипломатическата мисия иска да приюти кученцата на интересуващите се от услугата британци.

Обадил се в консулството в Буенос Айрес търсел „оперативна информация“ - списък на аржентинските жени, сред които би могъл да си избере булка.

Друг пък звъннал от „патриотични подбуди“ питал къде да предаде къс дърво, открит на плажа, тъй като предполагал, че става дума за парче от старинен британски кораб.

„За съжаление сме принудени да констатираме, че министерство на външните работи не може да дава консултазции във връзка с вампири, бездомни котки, а, уви, нямаме къде да съхраняваме вегетариански колбаси“, отбелязва представител на Форин офис. /БГНЕС