Националната шапка за мъжете в Киргизстан е Ак-Калпак.
Националната шапка за мъжете в Киргизстан е Ак-Калпак. / БГНЕС
Киргизстан ще задължи със закон президента да носи калпак

Киргизстан се подготвя да въведе законодателство, което да задължи своя президент да носи националната шапка на дипломатически пътувания.

В понеделник парламентарната комисия подкрепи предложението, в което също така се предвижда да бъдат налагани глоби за обиди към шапката - първата стъпка към въвеждането на законодателството за общ парламентарен вот.

Законопроектът е резултат от фурор, който избухна в края на 2017 г., когато куче е снимано с шапка Ак-Калпак на изложба за кучета.

Шапката, която обикновено е бяла, има специално място в централноазиатската страна, почитана е толкова много, че има свой национален ден.

Шапката от четири части символизира „върховете на величествените киргизки планини, завинаги покрити със сняг“, каза миналата година бивш съветник на президента, Топчубек Тургуналиев.

Патриоти призоваха собствениците на кучета да бъдат наказани за обидата на шапката, предизвиквайки разгорещен дебат в парламента, който през 2016 г.прие закон, който даде на шапката Ак-Калпак почетна дата в календара - 5 март.

Един от инициаторите на законопроекта, Екмат Байбакпаев, посочи в понеделник „оскверняването“ на шапката от кучето като ключово основание за изготвянето на законопроекта.

"Аз се стремя Ак-Калпак да има същия статут и имунитет като герба и флага на Република Киргизстан," каза Байбакпаев в парламента.

След масовото въстание през 2010 г. политиците в страната с мюсюлманско мнозинство съсредоточиха вниманието си върху въпросите на националната идентичност и култура.

Критиците твърдят, че служителите отделят твърде много време за популистки инициативи, а не за борба с корупцията и прокарването на реформи в една от най-бедните страни на бившия Съветски съюз. /БГНЕС