Техническият университет се бори за злато с уникален автомобил

Всеки детайл от окачването, кормилната система, носещата конструкция, рамата и купето са уникални.
Всеки детайл от окачването, кормилната система, носещата конструкция, рамата и купето са уникални. / БГНЕС

С рекорден бюджет се подготвя Техническият университет за екомаратон в Лондон тази година. Това заяви инж. Пламен Паунов, преподавател в транспортния факултет, който от една година ръководи проекта за състезанието "Shell Eco-Marathon" в Техническия университет, предаде репортер на БГНЕС.

Отборът е съставен от 10 души - 8 студенти и двама преподаватели. Това е и отборът, който ще пътува за състезанието. Освен тях обаче са участвали и други студенти, които са се включили под някаква форма през годината, но няма да пътуват.

Стойността на проекта за тази година е по-голям от предишните години, заради спонсорите и възлиза на 50 хил. лева за разработването на автомобила. Основната част от тези средства са използвани за купуване на нова горивна клетка, както и за изработването на купето, което е от карбон.

Уникалното в този автомобил е почти всичко. Всеки детайл от окачването, кормилната система, носещата конструкция, рамата и купето са уникални. Част от детайлите са произведени от университета, а тези, които са по-сложна конфигурация са произведени от една от фирмите - спонсори.

Отборът е съставен от 10 души - 8 студенти и двама преподаватели.
Отборът е съставен от 10 души - 8 студенти и двама преподаватели. / БГНЕС

Горивната клетка е термичен елемент и е практически самият двигател на автомобила. Екипът се е спрял на нискогоривна въглеродна клетка, която работи до 80 градуса. Тя представлява комплект от пластини, между които има мембрани и в нея се подава водород и кислород. Така на границата на мембраните се извършват реакции, които водят до отделяне на топлина и получаване на електричество.

Инж. Паунов разказа, че за автомобила са използвани технологии, които са на етап развойна дейност, т.е. повечето горивни клетки са прототипи и това повишава цената им, защото не са част от масово производство.

Състезанието, за което се готви отборът, ще се проведе от 27 юни до 3 юли в Лондон като за първи път състезанието ще бъде там. Мястото, където ще се проведе надпреварата е близо до Олимпийския стадион. Става дума за нова писта, която освен това предлага и повече предизвикателства заради денивелацията и ще затрудни максимално автомобилите с малка мощност. Българският автомобил има мощност от 1 киловат. Това е мощността на един електрически велосипед и развива до 60 км/ч, но създателите на колата се стремят да не вдигат повече от 35 км, защото над тази скорост рязко се повишава консумацията на енергия.

Целта на състезанието е всеки отбор да измине дистанцията от 17.6 км за по-малко от 43 минути, което означава, че трябва да се кара с минимална средна скорост от 25 км/ч. Отборът, който успее да измине това разстояние с най-малък разход на енергия е победител в състезанието.

Досега студентите от Техническия университет два пъти са печелили второто място
Досега студентите от Техническия университет два пъти са печелили второто място / БГНЕС

Досега студентите от Техническия университет два пъти са печелили второто място и затова сега се надяват да спечелят първото място.

Ректорът на Техническия университет проф. д.т.н инж. Георги Михов заяви, че този проект е възникнал още преди няколко години за проверка на екипната работа на студенти. Ректорът на университета пожела на момчетата “Традиция в успеха”. /БГНЕС