Проект „Кортеж“: В Русия правят коли за държавното ръководство

След разпадането на СССР руските висши служители използват главно чуждестранни коли за работа. Въпреки това ситуацията може да се промени в близко бъдеще.

Руските високопоставени служители и самият руски президент Владимир Путин скоро ще могат да използват модерни, произведени в страната автомобили, вместо произведените в чужбина, съобщи агенция "Sputnik".

Руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров заяви в края на декември 2017 г., че "от ден за ден" ще се доставят на руския президент нови "произведени в Русия" превозни средства за висшето ръководство на страната и високопоставени държавни служители. Те могат да заменят бронирана лимузина Mercedes S-600 Guard Pullman, която в момента се използва от Владимир Путин.

Автомобилите се произвеждат в рамките на проекта "Кортеж", въз основа на една модулна платформа (EMP), разработена от Държавния изследователски център НАМИ в Москва.

В резултат е създадена нова автомобилна концепция. Очаква се тя да бъде използвана за производство на различни видове автомобили, чиято целева аудитория би била не само видни политически фигури, но и обикновени хора.

Обявената стратегическа задача на проекта е да доведе на пазара ново поколение руски автомобили, базирано на най-модерните технологии в автомобилната индустрия. Проектът не само допринася за развитието на вътрешното производство на автомобили, но и създава нови работни места, твърдят представители на Москва./БГНЕС