Технологиите: къде роботът вече е заменил човека

Все повече дейности се доверяват на кибертехнологиите.
Все повече дейности се доверяват на кибертехнологиите. / БГНЕС

Все повече дейности се доверяват на кибертехнологиите. Ръкавиците-скенери, цифровите очила, екзоскелетът - това вече не е научна фантастика, а реалност.

В условията на нова индустриална революция, получила названието "индустрия 4.0", върви процес на сливане на производствените и цифровите технологии. Човекът и роботът не само повече ще работят един до друг, но и в екипировката на самите служители ще бъдат използвани механични и електронни компоненти. Потвърждение за това са няколко иновации, разработени в Германия. Кои са тези проекти?

[b]Роботизиран костюм[/b]

В най-големия завод на германския автомобилостроителен концерн BMW, намиращ се в американския град Спартанбърг, щат Южна Каролина, роботите от няколко години са колеги на служителите от конвейерното производство. А в момента текат изпитанията на т.нар. екзоскелети. Те са измислени за работниците, които са на поточната линия.

Този изкуствен скелет се поставя върху тялото, осигурявайки му допълнителна сила. Устройството работи на ток. Главното предназначение на този "костюм" е увеличението на силата на човешките мускули, разширяването на амплитудата на движенията, максималното намаляване на физическата натовареност върху мускулите и костите на работника. Това помага да се повиши производителността и нивото на безопасност на труда, намалява умората, повишава мотивацията и удовлетвореността от работата. Според учени от Дрезденския технически университет, цитирани от Дойче веле, екзоскелетът може значително да облекчи и живота на старите хора.

[b]Очила, изграждащи видеомостове[/b]

Подобни екзоскелети вече се тестват в различни сфери, но на първо място, в отбраната. Впрочем много иновативни технологии първоначално са създавани за военни цели. Един от най-известните примери са 3D очилата, които имитират полети. Те са били създадени за тренировки на бойни полети. В момента вече се използват за моделирането на производствените процеси в индустрията. Първопроходец е компанията Bosch Rexroth - дъщерно предприятие на Robert Bosch, работещ в над 80 страни по света.

Bosch Rexroth заема водеща позиция в областта на разработването на технологии за автоматично управление, където освен всичко друго се използва широк спектър от комуникационни интерфейси - на първо място, в процеса на обслужване на големите агрегати в индустрията или електростанциите.

Например, ако работникът, проверяващ работата на механичната система, се сблъска с проблем, който не може да реши, той си слага специални цифрови 3D очила. Изображенията, които той вижда през тях, се кодират, предават по мрежата и се появяват на компютърния монитор на експерт, намиращ се в главния офис на компанията. Специалистът установява проблема и подсказва как той трябва да решен. Съдейки по резултатите от изпитанията, комуникацията работи безпроблемно - независимо от това, къде се намира човек.

[b]С едно движение на ръката...[/b]

Още едно нововъведение са разработили специалистите от мюнхенския стартап ProGlove. Това устройство наподобява ръкавица и при движение на пръстите се предават цифрови данни, чете баркодове от разстояние. Така само с едно докосване до даден детайл служителят ще може да получи цялата информация за него.

Този уред ще стане надеждна замяна на лазерния скенер и ще позволи да се спести много време на работника, който е на конвейера. Проверката на данните с помощта на лазерен скенер отнема 4 секунди, а с цифровата ръкавица чудо този процес се съкращава до 1 секунда. Към новаторската технология проявяват интерес вече няколко големи компании. А американският производител на електронни устройства и компютърни компоненти Интел дори е инвестирал в тази млада германска фирма.

Границите между човека и машината все повече се размиват
Границите между човека и машината все повече се размиват / БГНЕС

Новите технологии, като намерилите приложение в промишлеността 3D очила, цифрови скенери и екзоскелети - са поредното потвърждение за това, че границите между човека и машината все повече се размиват. Не се ли получава така, че ние вървим към това роботите да заемат нашите работни места?

Специалистите ни успокояват, че тези наши страхове са необосновани и вдъхват оптимизъм на скептиците. Да, машините с успех заменят човека в производството, освобождавайки го от еднообразното ежедневие. В същото време пред хората се отварят нови хоризонти - преди всичко възможността да се захванат с изключително интересни и творчески дейности. Що се отнася до тяхното присъствие в заводите, то няма да е задължително: управлението на "умните" роботи може да се осъществява и по интернет.

[b]Кои професии ще бъдат заменени от роботи?[/b]

Според прогнозите на консултантската компания A.T. Kearney след около 20 години някои работни места, на които днес работят хора, ще се поемат от роботи. Ето кои са те:

1. Секретари - почти няма голяма фирма, в която да не ги срещнем. Най-вероятно през следващите 20 години в индустриално развитите държави 70% от секретарите и деловодителите ще бъдат заменени от машини.

2. Кулинари - роботите-готвачи едва ли ще могат да претендират за звезда Мишлен, но със сигурност ще се справят с всяка монотонна работа на кухнята.

3. Продавачи - в супермаркетите в големите западноевропейски държави все по-често можем да видим каси за самообслужване, които постепенно изтласкват касиерите. Клиентите сами могат да сканират баркодовете на стоките, да си претеглят плодове или зеленчуци, а след това да платят кеш или с карта.

4. Келнерите - в някои ресторанти в Китай обслужващият персонал е съставен от роботи. Те приемат поръчките, сервират ви храната и ви правят сметката. Машините работят 7 часа, без да им паднат батериите.

5. Икономисти - решаването на сложните икономически изчисления също ще бъдат поверени на роботите.

6. Пощальони - през 2013 г. концернът "Дойче Пост" за пръв път обяви, че писмата в труднодостъпните райони могат да бъдат доставени с помощта на мини-вертолети "Пакеткоптер". Не е изключено в близко бъдеще те напълно да заменят пощальоните и пощенските куриери. Само в Германия в тази сфера работят около 700 000 души.

7. Банковите служители - в тази сфера също са заети много хора, достатъчно е да се разходим по булевардите на големите градове и да видим колко банкови клонове и офиси има. Милиони хора ще трябва да си търсят нова работа, защото всяка валутна операция може да бъде изпълнена от робот.

8. Складови работници - решението на логистичните задачи също ще бъде поверено на машини.

9. Заварчици - роботизираната техника се внедрява и в металообработващата индустрия. Умните системи ще избавят хората от опасния и тежък труд.

10. Счетоводители - те заемат последното място в класацията на професиите, които ще бъдат автоматизирани.

Пред хората се отварят нови хоризонти
Пред хората се отварят нови хоризонти / БГНЕС

[b]Незаменимите специалисти:[/b]

Освен списък с професии, намиращи се под заплахата от роботизация, компанията A.T. Kearney е съставила и класация на специалистите, които машините не могат да заменят. Учителите в детските градини, медиците и научните работници няма от какво да се страхуват: изкуственият разум не е способен да фантазира и чувства. /БГНЕС