Нови снимки от Хъбъл

НАСА разпространи нови снимки на мъглявината Небула заснети от космическия телескоп Хъбъл, в чест на 28-мия му рожден ден, който беше на 20-ти април.

Тези снимки на мъглявината, която е на само 4 000 светлинни години, ни показват интересни детайли. Хъбъл е заснел Небула както във видимият спектър, така и в инфрачервения, което позволява на учените да надникнат отвъд прахта и да видят самото сформиране на звезди. Този нов поглед наистина ни помогна да видим още веднъж на какво е способен Хъбъл.

„Това нещо (Небула) е огромно. В небето е около пет пъти по-голямо от пълната луна, но е твърде неясно, за да се види с просто око”, казва астрономът от НАСА Майкъл Тейлър. „Прилича на петно ако се гледа с бинокъл или малък телескоп. Но когато се гледа през Хъбъл е изключително красиво, прилича на преплитащо се торнадо, или като нещо направено с мокър пясък."

Телескопът Хъбъл за първи път е изстрелян през 1990 и от тогава обикаля земята, като улавя както видимата, така инфрачервената светлина, за да изучи нощното небето. Може да ви се струва, че 28 години са твърде много за един научен проект, но телескопът всеки ден доказва себе си. Наскоро той засне най-далечната самотна звезда.

Хъбъл прави снимки използвайки единични дължини на вълните, които се излъчват от различен вид атоми. Учените след това изучават и картографират тези изображения, след което подреждат изображенията по цвят, така че да се получат изображенията, които ние виждаме./БГНЕС