Над 100 български и руски изобретения на първия у нас Международен фестивал «От винта!»

Над 100 оригинални български и руски изобретения на ученици, студенти, докторанти и млади специалисти на възраст от 8 г. до 35 г. ще бъдат представени от 27 до 29 април т.г. в залите на Руския културно-информационен център /РКИЦ/ в София на първия у нас Международният фестивал за детско и младежко научно-техническо творчество «От винта!». Това заяви Виктория Соболева, ръководител на Международния фестивал „От винта!” , която пристигна у нас заедно с около 40 участника от Русия за форума. Официалното му откриване е на 27 април, петък, от 12 ч. в централното фоайе на РКИЦ.

Фестивалът ще се проведе под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Организатори на фестивала са Министерството на промишлеността и търговията на РФ, Министерството на образованието и науката на Русия, Фондацията за всестранно развитие на децата и младежта «От винта!», представителството на Россътрудничество в България и българската организация с нестопанска цел «Авиационно-космически форум». От страна на домакините инициативата е подкрепена от Студентския съвет на Софийския университет «Св. Климент Охридски» и с медийното партньорство на Информационна агенция БГНЕС и на National Geographic- България.

Брифингът на организаторите беше необичаен - в залата бе демонстриран полет на дрон, който дълго време летя в помещението, умело ръководен от председателя на първия дрон клуб у нас и организатор на инициативата „Дрон Арена” Антон Пулийски и негов колега. Те ще бъдат участници в изложението и искаха да покажат своя уникален дрон, като част от серия такива летателни апарати. Пулийски заяви, че вярва в тази технология, но е важно при интегрирането й в обществото тя да бъде максимално безопасна за хората.

„От винта!” вече е на повече от 13 г. и той започна от Русия в подкрепа на младите хора, за да могат да развият своите творчески таланти и умения в сферата на науката и новите технологии, продължи Виктория Соболева. Любопитно е, че у нас вече имаме участници и на 5 г., деца, които се опитват да правят свои модели на самолети, каза тя. Когато за първи път започнахме провеждането на Международния авиокосмически салон МАКС в гр. Жуковски, в Подмосковието, разработките на младите хора бяха на едно по-опростено ниво. Докато днес те могат да се похвалят с модели, които впечатляват и най-добрите специалисти. А нашите деца и младите хора, набрали кураж и самочувствие, започнаха да пътуват по света и да печелят награди с изобретенията си, посочи Соболева.

Отчитайки възможностите на младите хора, организаторите на „От винта!” винаги ги канят за участие безплатно – не само в научната част, но и на изложението, където в подходяща среда те да покажат своите модели.

В програмата на форума ще могат да се видят разработки и модели в няколко тематични раздела: авиация, корабостроене, роботехника и иновации за града. Любителите на авио и космическите технологии, на роботите, на морските съдове, на експерименталните разработки в индустрията, на 3D моделирането ще се запознаят с постиженията на талантливите изобретатели, които са отнесли не една и две международни награди на световни форуми. Предвиден е и научно-образователен блок: лекции на водещи преподаватели от техническите вузове на Русия и България, научно шоу на Физическия факултет на МГУ „М.В. Ломоносов“, майсторски класове за ученици, прожекции на научно-популярни филми на руския телевизионен канал „НАУКА“, интерактивни демонстрации на научни експерименти, Дискусионен клуб.

40-те руски участници ще представят „Безпилотен авиационен комплекс Ера-5”, „Устройство за тренировки на летци и космонавти”, радиоуправляем модел на самолета СУ-27 и стендов модел на самолета СУ-37, телеуправляем подводен апарат „Кусто”, скоростен многофункционален тримаран и много други.

От българска страна участниците са около 60 - ученици, студенти, докторанти и млади специалисти. Сред най-малките са три 8-годишни български момчета от Казанлък, които се готвят за форума от групата за лего роботи „Робо Бурборко”- и това са Георги Иванов, Кристиян Николов, Божидар Антонов. В срещуположния възрастов диапазон са 30-годишните – главният конструктор Недислав Веселинов, специалистът по електроника Явор Григоров и специалистът по технологиите Георги Болашъков, които са реализирали първия български авиосимулатор „Фотоника”, който също ще бъде показан в една от залите на РКИЦ.

Сред ключовите събития на фестивала ще бъде хакатонът «Технотрон» в хода на който руските и български студенти ще проверят кой е по-добър в инженерните умения: отборите ще сглобяват учебни и състезателни безпилотни дронове и ще изпитват тяхната скорост и маневреност на специална писта.

По време на фестивала «От винта!» ще се проведе заседание на работната група по образование на Междуправителствената руско-българска комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество, съпредседатели на която са министърът на промишлеността и търговията на Русия Денис Мантуров и министърът на енергетиката на Република България Теменужка Петкова. На заседанието на работната група се предполага, че ще бъде обсъден и актуализиран текстът на Междуправителствената руско-българска програма за сътрудничество.

Идеята да направим този фестивал в България дойде от неправителствения сектор от двете страни, призна по време на брифинга Павел Журавльов , ръководител на представителството на Россътрудничество у нас и директор на Руския културно-информационен център /РКИЦ/ в София. Форматът на проекта е уникален, защото той не се съсредоточава само в изграждането на 1500 кв.м. изложбено пространство, което ще бъде запълнено от уникални модели, но се пренася и в сферата на научните дискусии, лекциите, състезанията и конкурсите, посочи той.

Георги Гълъбов, председател на Студентски съвет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” заяви, че веднага са решили да подкрепят финансово „От винта!”, но чак сега разбират за какъв огромен терен за иновации става дума. Те са радостни, че се дава безплатна възможност на студентите да се изявят в сферата на новите технологии и че това е пътят за успешната реализация поясни той.

Член на журито на фестивала е и един действащ български пилот - Николай Калайджиев. Той е кандидат за рекорд на Гинес – за най-голямо отрицателно претоварване със самолет. Николай обясни, че това се получава при изпълнение на фигурен пилотаж с възможно най-голямото допустимо отрицателно натоварване – целта му е да постигне минус 7.5 g . Николай Калайджиев ще даде една наградите за участниците във фестивала - специален полет със самолет, мечта на мнозина. /БГНЕС