„Google” плаща 1 милиард на „Аpple” за да бъде търсачка по подразбиране

Интернет гигантът „Google” е платил 1 млрд. долара на „Аpple” за да може търсачката му да се ползва по подразбиране на устройствата на техно
Интернет гигантът „Google” е платил 1 млрд. долара на „Аpple” за да може търсачката му да се ползва по подразбиране на устройствата на техно / БГНЕС

Интернет гигантът „Google” е платил 1 млрд. долара на „Аpple” за да може търсачката му да се ползва по подразбиране на устройствата на технологичния производител.

Разкритието дойде от съдебни документи, видяни най-напред от американската телевизия „Блуумбърг”.

Финансовите данни са видими в документацията по иск на друг софтуерен лидер, „Oracle”. От там обвиняват „Google”, че са използвали добре познатата платформа “Java” при разработката на продуктите си, без да платят за това.

Част от иска представляват преписки за финансова транзакция от “Google” към “Apple” през 2014 година.

Според адвокатите на „Google”, ищците „неправилно са разкрили чувствителна и поверителна информация”, която включва приходите и чистите печалби от мобилната операционна система „Android”.

„Блуумбърг” съобщи, че според делото на „Oracle”, печалбите от „Android” са 22 милиарда долара.

Обвинителният акт гласи, че „Google” са използвали защитени от авторското право елементи на “Java”, продукт на „Oracle”, при направата на операционната система. Устройства с нея са на пазара от 2008 година.

“Apple” не е страна по делото между колегите им от Силиконовата долина, но ищците са представили информацията за огромното плащане от страна на „Google”.

По-късно уличаващите документи, видяни от „Блуумбърг”, изчезнаха от информационната система на американския съд.

Най-популярната търсачка в света и досега продължава да се използва по подразбиране в браузърите на смартфоните „iPhone” и различните компютърни устройства на “Apple”. /АФП