Ердоган: Интернет е отрова, трябват спешни мерки за спасение от тази наркомания

Ердоган обяви интернет за отрова
Ердоган обяви интернет за отрова / БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви интернет за отрова, по-страшна от наркозависимостите и призова за спешни мерки за спасение от нея, предаде кореспондентът на БГНЕС.

В словото си пред Съвета за научно-технически изследвания той припомни, че някога интернет е имало само в определени кафенета и изрази съжаление, че връзката е вече във всеки дом.

„Фермерите, администраторите, учените, жените и мъжете трябва да успяват, младите хора трябва да са сигурни в себе си. Имаше интернет-кафенета, сега нетът се намести у дома. Значи, отровата навлезе вътре в къщите. В тази ситуация учителите са длъжни да предупредят родителите. Трябва да бъдем спасени от тази опасност. Това е една много сериозна наркомания“, заяви държавният глава. Той подчерта, че са наложителни изключително сериозни стъпки за избавление от тази „наркозависимост“, а родителите да внимават как 2-годишните си играят с телефоните и се оказват техни пленници. Ако сме се докарали дотам чувствата ни да са заложници на телефоните, то това за нас е крайно голяма заплаха и ние трябва да се противопоставим, като възпитаваме новите поколения в отказ от интернет, настоя Ердоган пред научно-техническия елит.

„Имаме нужда от нови примери за следване. Длъжни сме да счупим и изхвърлим оковите, които очертаха граници за нас и заключиха мозъците ни. Историята на този народ е пълна със славни победи и е нужно да се обърне към предците си, ние сме потомци на една благородна нация“, призова президентът. Според него опитите недостигът на финанси и кадри да бъде обяснен с изостаналост от 2 века са дълбоко погрешни, а причината за този проблем се крие в сбъркания начин на мислене. „Турция се е проваляла в развитието си, тъй като не е била в състояние да преразгледа своите възгледи, а учените не са вярвали в силите и възможностите си. Повече от всичко Турция се нуждае не от пари, петрол, диаманти или оръжия, от вяра в собствените си сили. В съвременния свят парите са съсредоточени не в ръцете на онези, които имат петрол“, коментира Ердоган. Той отбеляза, че страната е достигнала такова ниво на развитието, че вече може да произвежда не само разузнавателни, но и ударни безпилотни летателни апарати, които днес се използват активно в борбата срещу тероризма. Президентът подчерта, че онези, които копират чужди технологии, обричат себе си на изостаналост и настоя Турция да излезе от списъка на подобни страни, прилагащи чужди знания и да се превърне в производител, когото следват и му подражават.

„Необходимо е да излезем от рамката, в която се опитват да ни задържат. Ние сме потомци на онези, с делата на които започваха и завършваха цели епохи в историята на човечеството“, посочи Ердоган. /БГНЕС

Ердоган обяви интернет за отрова
Ердоган обяви интернет за отрова / БГНЕС