Ще изследват влиянието на Фейсбук върху електоралните нагласи

Американската организация Social Science One възнамерява да предостави на изследователи достъп до масива с данни на Фейсбук, за да се направи оценка на влиянието на социалната мрежа върху електоралните нагласи.

Организацията е партньор на Фейсбук. Тя е готова да предостави на учените достъп до 1000 терабайта информация от социалната мрежа.

От Social Science One уточниха, че учените могат да получат финансиране, което ще бъде отпуснато от редица неправителствени организации, сред които фондът, основан от милиардера Чарлз Кох.

Представители на Фейсбук още през април тази година обещаха да дадат достъп до личните данни на потребителите на учени, изследващи ролята на една или друга социална медия в изборния процес. Тогава не беше уточнено кой именно ще се заеме с проучванията. От Фейсбук увериха, че няма да оказват влияние при подбора на учените, върху тяхната работа и изводи.

Повод за изследването стана скандалът, разразил се след публикации в „Ню Йорк Таймс“ за предаването на данни от социалната мрежа на компанията „Кеймбридж Аналитика“. По различни оценки става дума за около 87 милиона потребители. Президентът на компанията Марк Зукърбърг през април беше изслушван от американския Конгрес. Той обеща на законодателите в бъдеще Фейсбук да борави по-внимателно с личните данни на своите клиенти. /ТАСС