До края на века Антарктида ще остане без кралски пингвини

Италиански учени предупредиха, че изчезването на кралските пингвини, обитаващи Антарктида, може да стане факт до края на века.
Италиански учени предупредиха, че изчезването на кралските пингвини, обитаващи Антарктида, може да стане факт до края на века. / БГНЕС

Повишаването на температурите, вследствие на климатичните промени, може да доведе до изчезването на цялата популация кралските пингвини на Антарктида.

Това гласят резултатите от проучването, публикувано във вторник в журнала „Нейчър климат чейнч“. Според него 70% от наброяващите близо милион и половина двойки кралски пингвини ще бъдат принудени да напуснат хабитата си или да изчезнат почти изцяло до края на века.

Кралският пингвин е вторият най-голям пингвин след императорския и обитава северните части на Антарктида, Огнената земя , Фолкландските острови и някои други острови в този район с умерен климат.

Пингвините от този вид се размножават единствено в специални условия, като изолираността на острова е най-основното от тях. Причината е, че лесният достъп до море без ледена покривка им позволява по-лесно да ловуват за риба и крил в антарктическите води. Дори и тогава обаче те изминават близо 600км, оставяйки бебетата си гладни за около седмица.

Сега обаче, в резултат на затоплящите се океани, полярният фронт на Антарктика - богатата на хранителни вещества среда, поддържаща огромно количество морски живот - се изтласква на юг. Това означава, че родителите пингвини ще трябва да се отдалечат много повече от гнездата си в търсене на храна и следователно да рискуват малките им да умрат от глад.

"Те ще трябва или да се преместят някъде другаде, или просто ще изчезнат", казва Емилиано Тручи, един от авторите на доклада и еволюционен биолог в университета във Ферара, Италия.

ДПА припомня, че по-рано този месец друга група изследователи алармира, че комбинацията между индустриалния риболов и изменението на климата ще доведе до изчезването на популацията на крил в антарктическите води, което ще окаже катастрофално въздействие върху живота на много морски животни, включително и пингвините.

Затова учени и активисти отдавна настояват за създаването на голяма зона за морска защита в Антарктика – идея първоначално предложена от Германия и сега подкрепена от ЕС.

Ако инициативата бъде прокарана, зоната без риболов, обхващаща 1,8 милиона квадратни километра ще се превърне в най-големия резерват в света, ще забрани целия риболов и ще защити видове, като пингвини, леопардови тюлени и китове. /БГНЕС, ДПА