Проф. Лозан Митев: Има редица нарушения при подписването на Ньойския договор в ущърб на България

Несъвършенствата в Ньойския договор, от подписването на който се навършват 97 години, са свързани не само с неговата ратификация, но и с подготовката на клаузите, тъй като при регулирането на българския въпрос са извършени редица нарушения. Включително и при подготовката на доказателствения материал, който аргументира сръбските искания спрямо България.

Това е изключително важен компонент от противоречията - ние успяхме да открием достатъчно документи за оспорването на същността на това споразумение. То няма характер на договор. На Парижката конференция българската делегация не е третирана като равностоен партньор. Като юридически казус смятаме, че спира действието на Ньойския договор през 1947 г. с преподписването на мирния договор в Париж. Ние не можем да засягаме темата с Парижкия договор, защото той вече безусловно конституира това, което наричаме статуквото на съвременна Европа. Но поставяме като основен въпрос хуманната страна и нарушенията, които са извършени при подписването на Ньойския договор, в ущърб на България, което представлява своего рода престъпление.

Тъй като несправедливостите при формулирането на исканията към България засягат огромна част от българския народ и са причинили мащабни нещастия на нашето Отечество, ние смятаме, че тези престъпления нямат давност.

Затова те първо трябва да бъдат осъдени морално, да бъдат изнесени в обществения фокус. За да се разбере, че цялата концепция за сключването на споразумения с победените държави е, всъщност, акт на война, обявена на самата маса на преговорите.

На нас ни трябва мир. А мирът изисква двете страни да приемат споразумение, както и условия, при които те да съществуват достойно.

Според мен, една от тезите, чрез които искаме да поставим въпроса за Ньойския договор, е разкриването на престъпленията, свързани с фалшификациите по формулиране на исканията за наказание на България. /БГНЕС

------------------------------------------------

Проф. Лозан Митев, Обществено движение „Западни покрайнини”. Той бе един от докладчиците на кръглата маса в Столична библиотека, посветена на трагичните последици от Ньойския договор за България и Западните покрайнини, организирана от Иван Николов, председател на Културно-информационния център на българското национално малцинство „Босилеград”, Сърбия.