След 95 години Стоянка Мутафова казва: "Добър вечер, столетие мое!”

Мария Грубешлиева – дъщерята на аплодираната от поколения българска акткриса Стоянка Мутафова, представи в София биографична книгата, която след шестмесечни усилия е подготвила за майка си.

На премиерата на „Добър вечер, столетие мое!” присъстваха актьори, които са били заедно със Стоянка Мутафова през различни години от нейното столетие и са обединени от дълбоките, не само колегиални, а и човешки чувства, които изпитват към неслизащата от сцената актриса.

Биографичната книга беше наречена от редакторката Маргарита Лозанова от издателство Catch a story „портрет, който ще вдъхновява поколения напред”.

Авторката Грубешлиева подчертава, че най-ценното в 400-те страници на книгата са неизвестните случки от бурния и пълноценен живот на Стоянка Мутафова.

Както обобщи актьорът Любомир Нейков, който нарича г-жа Мутафова „мама”, най-ценният урок, получен от нея е това, че младостта продължава колкото сам пожелаеш.

В „Добър вечер, столетие мое!” Стоянка Мутафова тегли чертата след първите 95 години. Снимки и размишления, спомени за детството и за хора, които вече ги няма, оформят общия план на един живот в театъра и за театъра, такъв, какъвто го е усетила Стоянка Мутафова.

Книгата е и ценен справочник, изпълнен с архивни снимки, който дава информация за изиграните от Стоянка Мутафова роли, за местата, където е работила, за наградите, които са й били присъдени.

В свое откровение в края на книгата дъщерята Муки казва, че според нея „всяка поява на Стоянка е едно насърчение за хората. Тя е човек със страшно силен дух”.

А Стоянка Мутафова признава: „Не усетих кога се изтърколи моето столетие… Шарено и цветно беше то, наситено с големи събития, с мащабни личности около мен. Винаги го приветствам с „Добър вечер”, но е рано да му кажа „Лека нощ”, де… Имах един кюнец като дете, криех го под леглото, и вечер гледах през него като през телескоп. Бях си набелязала няколко небесни тела и си фантазирах какво ли е там. Баща ми на шега ме наричаше "Пътник между звездите”…

Ако обърнем „кюнеца” към себе си, ще видим, че „Добър вечер, столетие мое!” е телескоп, насочен към последното столетие.

Все пак, нещо е останало непостигнато и за Стоянка Мутафова: „Как исках да съм руса и да се нося като пеперуда…”, споделя със самоирония актрисата. /БГНЕС