Маргарита Попова: „Брод за България“ ще участва в евроизборите догодина

„Брод за България“ е в етап на подготовка за участие на следващите европейски парламентарни избори, които ще се проведат през май месец 2019 г. Това обяви зам.-председателят на Българската стопанска камара, бивш правосъден министър и вицепрезидент Маргарита Попова на 7-мата конференция на „Брод за България” и Клуб „Сигурност”, която се проведе под надслов „Устои за национално единение”, предаде репортер на БГНЕС.

„В нашите цели и програма аз много бих искала да видя какво правим. Кои са нещата, които ще свършим до май месец следващата година. Какво очакваме от новия европейски парламент, как ще оценим работата му до днес, какво очакваме от избора на нова Европейска комисия, какво очакваме и какви бъдещи европейски лидери искаме да видим“, каза в словото си Попова.

Тя добави, че европейското звучене и тема са част от проекта, в който участват широк кръг хора с различни професии, вярващи, че единението на българите е наложително и постижимо за просперитета на България. В основата на проекта са представители на научната общност и Клуб „Сигурност“, подкрепени от национални и обществени съюзи и организации /Тракийци, българското офицерство, Славянските дружества, СЛРБ, българи в чужбина, АБУЧ, неправителствени организации/.

„Подготвяйки се за днешния и утрешния ден няма как да не поставим няколко основополагащи жалона. Първият от тях е състоянието на либералната демокрация в Глобален план. Къде ще се позиционираме ние с нашите планове и концепции за развитие на икономиката, образованието, културата и т.н. Ние ще трябва да се позиционираме в голямата рамка. Какво е състоянието на глобалната демокрация днес и къде сме ние“, заяви вицепрезидента.

Попова обясни, че т.нар. старите и развити демокрации са на друго равнище на развитие и при тях процеси като демокрация, децентрализация, приватизация са преминали и са развити по един или друг начин. Тя подчерта, че нашата страна се е присъединила по-късно и нашата държава трябва да премине през всичките тези процеси ускорено.

„Възможно ли е да говорим за всички тези процеси и за много по-малко държава, когато в същото време, в глобален план говорим за това, че днес сигурността е една от най-важните ценности. Как да съчетаем понятията за по-малко държава с мощна национална и глобална сигурност? Къде са пресечните точки и как да ги претворим? Как да ги изпишем, как да ги предложим на широката общественост от хора, които да станат наши съмишленици“, попита присъстващите Попова.

Тя е категорична, че трябва да преосмислим и да се направи сериозен анализ не само на политическата система на Европейско ниво, към която избрахме да се присъединим, но да преосмислим и нашата система, за да изградим стабилна политическа система, която да се впише в сегашното състояние на либералната демокрация. Според нея затова е нужно всички структури трябва да се обединят и да заработят като един организъм. Попова подчерта, че България изпитва крещяща нужда от просветени лидери, дори и те да са непознати лица и такива, които не са участвали досега в политическия живот на страната. Тя каза, че вече все повече се говори и за т.нар. лидерски демокрации, където именно лидерите предлагат решения, а не чакат предложения от масата и гражданските структури. Попова добави, че не трябва да ни учудва предложението България да стане президентска република. От думите й става ясно, че натам върви либералната демокрация от демокрация на участието, в която ние влязохме преди 25-30 години, а сега отиваме в демокрация на лидерите, само че заслужават ли тези лидери днешния ден и какво ни предлагат за бъдещето и колко ни чуват, и коя демокрация ще бъде по-успешна - лидерската демокрация или тази на участието. /БГНЕС