Главчев: В България всяка четвърта жена е жертва на насилие

Насилието има различни лица, форми и измерения, но най-важното е то да бъде осъзнато от пострадалите.
Насилието има различни лица, форми и измерения, но най-важното е то да бъде осъзнато от пострадалите. / БГНЕС

В България всяка четвърта жена или около 1 млн. българки са жертви на насилие, но за проблема се говори трудно, а често и не се коментира. Това заяви днес зам.-председателят на НС Димитър Главчев в словото си в централното фоайе на НС по случай Международния ден за елиминиране на насилието над жените, като част от информационната кампания „Всеки четвърти: виж истинското лице на насилието”, предаде репортер на БГНЕС.

Насилието има различни лица, форми и измерения, но най-важното е то да бъде осъзнато от пострадалите, споделено, за да бъде спряно навреме, каза той. Малко жени са готови да го признаят, да потърсят помощ и да повярват, че могат да се измъкнат от неговия порочен кръг. Още повече защото домашното насилие рефлектира и върху техните деца- то не само наранява детската душа и създава психически травми, но често се възприема и като модел на поведение, подчерта Главчев. Домашното насилие се пренася и в насилие навън, то е болест, която заразява и се разпространява. Тя има конкретни лица- именно към тях е насочена кампанията „Всеки четвърти: виж истинското лице на насилието”, за да могат жертвите да получат закрила и подкрепа, смята депутатът.

„Днес е важно да помислим за мащаба на насилието над жени и момичета по целия свят”, заяви в словото си и посланикът на Великобритания у нас Ема Кейт Хопкинс. По-голямата част от тези жени не са получили справедливост за престъплението над тях, живеят в неравенство, подчерта тя.

България е една от 3-те държави в ЕС, която не е подписала „Истанбулската конвенция” за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Целта на кампанията, поддържана от НПО, е тя да бъде ратифицирана. /БГНЕС