Културното наследство на българите в миграция

Най-големият фестивал за български фолклорни формации в чужбина е пътуващ.
Най-големият фестивал за български фолклорни формации в чужбина е пътуващ. / БГНЕС

Най-големият български фолклорен фестивал в чужбина е пътуващ. Това е един от многото интересни факти, които можем да научим от изложбата „Културно наследство на българите в миграция“.

Тя бе представена от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, предаде репортер на БГНЕС. Изложбата представя снимки и предмети, събирани в най-мащабното до момента проучване на българските общности зад граница осъществено през последните три години от екип от учени от ИЕФЕМ-БАН.

"Изложбата представя във фотографии и предмети всичко това, което видяхме от наистина многообразния културен живот на българските общности в чужбина. Чрез нея се опитваме да сменим стереотипа за българските емигранти, като едни хора, които са избягали и не се интересуват от страната ни. Напротив, искаме да покажем, колко много се интересуват от българското във всичките му форми. Показваме как се създават общностите в чужбина на база културното наследство. В изложбата са включени фотографии, които сме събирали в седемнадесет страни в цяла Европа, както и в осемдесет града от САЩ. Имаме и много предмети, които емигрантите са ни подарили. В изложбата присъстват предмети, като шевици от Германия. За съжаление предметите не са много поради факта, че хората трудно се разделят с тях. Пазят си българското. Изложбата ще остане до 19-ти ноември. Тя ще бъде пътуваща и очакваме да посети цяла България, а защо не и света", заявиха от екипа на БАН.

Следват няколко примера за това, как българите в чужбина пазят културата ни, като важно наследство за техните деца.

Фолклорни формации

Най-големият фестивал за български фолклорни формации в чужбина е пътуващ. От 2015 г. десетки фолклорни формации от цяла Европа се събират на фестивала "На мегдана на другата България". Първият провел се фестивал е в Лион, след това в Монпелие, Гандия, а през следващата календарна година ще посети и Милано.

Празници и паметници

Апостолът на свободата Васил Левски е с най-много паметници в Западна и Южна Европа и САЩ. Чикаго, Вашингтон, Париж, Брюксел и Солун са само малка част от градовете, в които има паметници и паметни плочи. След него се нареждат светите братя Кирил и Методий с паметници в Рим, Солун и Чикаго. Скулптори на Иван Вазов и кап. Петко Войвода и паметна плоча на Пенчо Славейков красят Рим, а бюст на Христо Ботев е поставен в Голс в Австрия.

Училище

Българските деца в чужбина ходят на училище и в неделя. Не всички, но повечето посещават българско училище през уикенда. Затова и учебната година рядко започва на 15-ти септември. В някои училища занятията са следобед, така че децата, като свършат часовете си в местното училище, отиват и на българско.

Българските училища в чужбина са само 5 пъти по-малко на брой от тези в България. Вероятно са близо 400, като българската държава подпомага над 330 от тях.

Църква

Български православни църкви има на 4 континента. В географските райони с най-много българска емиграция, има над седемдесет български православни църкви. Те са разделени в две епархии - Източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия и източноправославна в Западна и Средна Европа. /БГНЕС