Арт фестивал „Изкуството в действие“ се провежда в събота и неделя
Арт фестивал „Изкуството в действие“ се провежда в събота и неделя / БГНЕС
Националният студентски дом набира нови приятели чрез арт фестивал

Арт фестивал „Изкуството в действие“ се провежда в събота и неделя в Националния студентски дом в София. Той е първото събитие, след като миналата седмица, за първи път от над 15 г. бяха отворени опожарените сцени на дома през 2001 г.

„Има танцови и театрални изкуства, различни арт работилници. Днес и утре от 19-21.30 ч. ще има и концерти с народни изпълнения, с изпълнения на етно джаз формации, на инструменталисти. За най-малките също ще има различни занимания – с пластилин и прочие. Всеки е добре дошъл – млади хора студенти, семейства, пък и по-възрастни, които са свързани с историята на дома от онези години, в които той е бил културно средище за цяла София“, каза за БГНЕС директорът на студентския дом Христиан Даскалов.

Той уточни, че достъпът до фестивала е безплатен.

„Днес ние не събираме средства за възстановяването. Ние днес събираме или набираме приятели за това възстановяване, тъй като ще ни трябват над 1 млн. лева, за да се ремонтират голямата и камерната сцена“, поясни още той.

На терасата на студентския дом всеки посетител може да стане част от цветната арт инсталация на Християн Бакалов.

„Това е инсталацията Pure deking. Тя представлява опънати цветни ленти, които се движат с вятъра и трептейки издават живот и красив сигнал към всички хора. Защото колкото и да е тежък живота ни, ние все още виждаме шарен света“, заяви Бакалов.

Назначеният през август директор каза, че при голямото почистване на опожарените помещения са изнесени над 150 кубика строителни и битови отпадъци.

„По-важното е, че се натъкнахме на архива на студентския дом. Той беше захвърлен в тези строителни отпадъци. Има неща, които са от 70-те години. Намерихме плочи с изключителна стойност. Те са на оркестър „Метроном“, на група „Ален Мак“, които са се развивали своята творческа дейност тук. В студентския дом се е провел първия концерт на FSB, от тук е тръгнала първата рок група „Бъндараците“, тръгнали са изпълнители като Никола Гюзелев и Борис Христов през академичния хор „Ангел Манолов“, разясни Даскалов.

Той каза още, че ще работи в посока студентският дом да се превърне в културно средище, което да е познато на младите хора и студентите, защото сградата му не е само паметник на културата, а тя е част от онези истории, които трябва да продължат. /БГНЕС