Атанас Железчев.
Атанас Железчев. / БГНЕС
Железчев: Български управници се забавиха по казуса с царските имоти

Българските управници в периода 2002-2011 година се забавиха с позиция по казуса с царските имоти. При обективно разследване от съда в Страсбург очаквам той да отхвърли жалбата на г-н Симеон Сакскобургготски и да реши делото в полза на българската държава. Това коментира в интервю за БГНЕС адвокат Атанас Железчев.

Част от казуса беше вече решен с т.нар. дворец „Кричим“, където европейският съд се отнесе много положително. За срокове не може да се говори. Подобни дела се точат с години и това няма нищо лошо, смята адвокатът.

По-важното е, че с решението на Народното събрание за мораториума върху горите се спря сечта, което беше основната моя цел, отбелязва Железчев. По негова информация около 750 тира дървен материал е изсечен и изнесен от България. „Ако още първото правителство на Борисов беше завело делата в българските съдилища, нямаше да се позволи на Симеон Сакскобургготски и сестра му да продадат около 1500 декара гора“.

Атанас Железчев е изпратил писмо до лидера на партията Корнелия Нинова да информира за бездействието на бившия премиер Сергей Станишев по казуса с царските имоти. „Нека да запознае делегатите на конгреса за поведението на Станишев, не само не последователно, но и некоректно и противоречиво. Нинова да информира делегатите, за да преценят дали хора като него имат място в нейната партия“.

По казуса с царските имоти адвокатът е сезирал многократно държавните институции. В писмата подчертава, че семейството на Симеон Сакскобургготски не притежава документи за собственост за така наречените "царски имоти" съгласно българското законодателство и няма място за спогодба. "Законите от 1946 и 1947 г. са приети за одържавяване на имоти, които са собственост на царското семейство, но фамилията трябва да докаже кои от тези имоти са тяхна собственост", каза Железчев и припомни, че този закон е бил приет, за да се компенсират щетите, нанесени от царете Фердинанд и Борис III по време на двете световни войни и последвалите ги национални катастрофи. "Много правилно правителството през 1946 и 1947 г. е приети тези закони, не може сега с друг закон да се отменят при наличието на влезли в сила решения на Върховния касационен съд, с които е доказано по безспорен начин, че тези имоти са държавна собственост", подчерта адвокат Железчев. /БГНЕС