Плевнелиев: Безразличието към истината за тоталитарните режими може да доведе до повторение на историята

Президентът Росен Плевнелиев прие на „Дондуков“ 2 представители на Световната лига за свобода и демокрация.
Президентът Росен Плевнелиев прие на „Дондуков“ 2 представители на Световната лига за свобода и демокрация. / БГНЕС

Безразличието към истината за комунистическия и за другите тоталитарни режими може да доведе до повторение на историята. Трябва да подпомогнем разбирането на същността на тоталитарните режими и да работим истината за тях да бъде показана по един обективен начин в музеите и в учебниците по история.

Това каза президентът Росен Плевнелиев, който прие на „Дондуков“ 2 представители на Световната лига за свобода и демокрация, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Делегати на организацията от цял свят се събраха в София по повод официалното учредяване на Българския офис на световната организация, създадена през 1954 г. с каузата да се противопостави на тоталитарните режими по света.

Днес свободата и демокрацията все още не могат да надделеят в много страни и региони, затова се нуждаят от ежедневната подкрепа на всеки един от нас. „Няма по-опасен подход от това да крием истината за тоталитарните режими от децата си“, предупреди Плевнелиев и посочи, че днешните многобройни кризи в Европа, в Близкия изток, в Северна Африка и в други региони на света са резултат от погазването на върховенството на закона, на демокрацията и на човешките права и свободи.

„Да сме загрижени не е достатъчно, необходимо е да действаме в защита на демокрацията, на върховенството на закона и на човешките права“, призова Плевнелиев.

Българският опит в прехода от тоталитарен режим към демократично развитие, със своите успехи и предизвикателства, заслужава да бъде изучаван и да бъде сочен за пример в региона на Югоизточна Европа, посочи от своя страна президентът на Световната лига за свобода и демокрация Енг-чи Яо.

Делегатите на Лигата обмениха с българския президент мнения по ситуацията в Близкия изток и по причините за нарастващата популярност на популистките и националистическите сили в Европа.

Сред членовете на делегацията, водена от президента на Световната лига за свобода и демокрация, бяха представители от Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Латвия, Суверенния орден на Малта, Русия и други. /БГНЕС