Акад. Георги Марков: Кунева няма понятие от образование, поръчката й е скандална

 Кунева няма понятие от образование, но беше сложена на този пост по партийна линия, каза академикът.
Кунева няма понятие от образование, но беше сложена на този пост по партийна линия, каза академикът. / БГНЕС

Цялата система на образованието и науката са в стрес. От няколко месеца министерството на образованието и науката /МОН/ не плаща абонамента за поддържане на достъпа на българските учени до международната информационна мрежа. Без тази информационна мрежа нито един учен в България не може да работи.

Това каза специално за БГНЕС академик Георги Марков по повод скандалната обществена поръчка на стойност 2 милиона лева на Меглена Кунева за рекламни материали – запалки, ключодържатели, антистрес топки и др.

„[b]Нямало пари за тази международна мрежа, но виждаме, че имаме пари за запалки. Освен и цигари да раздаваме на учениците. За съжаление, МОН не се ръководи от компетентни хора. Самата Меглена Кунева няма понятие от образование и от наука, но беше сложена на този отговорен пост по партийна линия. Нямаме късмет с просветните министри.[/b] Много одумваха предишния министър, но той поне беше преподавател от Софийския университет.

[b]Обявяването на подобен род поръчки е скандално. Крайно време е в МОН да разберат, че има приоритети и да се рекламира по този начин образованието е повърхностно.[/b] Да, водещи световни сили могат да си позволят подобен вид реклама, но те отделят милиарди за наука и образование.

[b]Ръководството на МОН трябва да спре да говори с кухи фрази от типа на „силата на знанието“ и подобни. [/b]Парите трябва да се дават там, където са крайно необходими“, каза още академик Марков. /БГНЕС