Бъчварова не иска помощ от друга държава при охраната на границата

За Бъчварова помощта е добра, когато отговаря на потребностите.
За Бъчварова помощта е добра, когато отговаря на потребностите. / БГНЕС

Охраната на границата ни остава национална отговорност и няма как България да приеме средства за изграждане на такова съоръжение от друга държава. Това заяви пред медиите министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на въпрос на БГНЕС след участието й в обществена дискусия по промените в закона за МВР.

Предложенията преди на Вишеградската четворка към България не бяха конкретизирани, бяха по принцип за финансиране на ограда по българо-гръцката граница, което не е приемлив вариант за нас, подчерта министърът. От друга страна охраната на границата остава национална отговорност и няма как България да приеме средства за изграждане на такова съоръжение от друга държава. Ние сме външна граница, но тук става въпрос за граница между две европейски държави, което не предполага да има стена, ние не приемаме тази практика, добави Бъчварова. Помощта е добра тогава, когато отговаря на потребностите, затова сме изпратили списъци, обосновали сме кое за какво точно ни трябва.

На въпроса на БГНЕС това означава ли, че България няма нужда от допълнителна помощ, Бъчварова отговори: „Това е неправилно тълкуване на това, което ви казах”. И продължи: казах ви, имаме списък, който е обоснован -какъв ще има, каква стойност има, за какво ще послужи, изпратен е на всички европейски държави, ще бъде разглеждан от тях. Помощта в жива сила може да дойде само по линия на Фронтекс, процедурите за искане и пристигане на по-голям брой техни служители са от няколко месеца задействани, обясни Бъчварова.

От БГНЕС отправихме още едно питане към вътрешния министър по повод нейно изказване, в което определя представянето на нашия кандидат за най-високия пост в ООН Ирина Бокова като неубедително. „Не съм казала това. Казах, че резултатите, които публично са известни показват, че не са убедителни шансовете за първо място. Има два вота против, за които хората, които разбират казват, че не трябва да има нито един. Оттук нататък решението не го вземам аз, а ще го вземе премиерът, ще направи консултации, нека да изчакаме”, коментира Бъчварова.

Поне 5 или 6 възможности проучваме за център за настаняване на бежанци, отговори министърът на друг въпрос на медия. И добави, че мястото не трябва да засяга пряко населението, което е наблизо и да е свързано с относително малки разходи, да бъде в район, в който да се осигури надеждна охрана. Тя призна, че капацитетът ни за настаняване на бежанци навсякъде е запълнен. Един от начините да решим този въпрос е като ускорим процедурите при бежанците, както и за нова реорганизация- някои от центровете ще бъдат обявени като центрове от затворен тип, което ще означава по-строги правила на пребиваване.

Граничните полицаи не са лишени от заплащане, но има спор с една наредба, която вече не в сила от миналата година- как да бъдат приспаднати надвнесени суми, това счетоводителите трябва да се произнесат, отбеляза тя.

В случая с двете жертви мигранти на р. Дунав не става въпрос за нов канал, организирано е индивидуално такова преминаване, пробва се маршрутът, отговори министърът. Пробват се всякакви превозни средства да преминават, добави тя. Вчера имахме заседание на Оперативния щаб и взехме решение за по-активни мерки във връзка със ситуацията, с изпращане на допълнителни сили на границата с оглед на по-доброто разпределение на силите и на проучване на възможност за ново настаняване на идващите бежанци, отбеляза Бъчварова.

По-малко бежанци влизат, но тези, които влизат не могат за излязат и да продължат пътуването си, поясни тя. /БГНЕС