Проф. Тасев: Ще поискам докладът за "Белене" да бъде публикуван, не ни е оказван натиск

В доклада са проиграни различни варианти за АЕЦ "Белене", посочи проф. Тасев.
В доклада са проиграни различни варианти за АЕЦ "Белене", посочи проф. Тасев. / БГНЕС

Професор Александър Тасев категорично отхвърли твърденията, че е оказван натиск върху Икономическия институт на БАН при изготвянето на доклада за жизнеспособността на АЕЦ „Белене“, предаде репортер на БГНЕС.

Проф. Тасев заяви, че ще поиска от възложителя на доклада Българския енергиен холдинг /БЕХ/ разрешение той да бъде публикуван в своята цялост, така че в близките дни всички желаещи да могат да се запознаят с него.

В медиите се появи информация, че междинният доклад за „Белене“ е показвал, че проектът не е финансово жизнеспособен при нито един вариант. Проф. Тасев обясни, че на 15 септември Икономическият институт е предал на БЕХ само един вариант песимистичен с 90 проиграни комбинации, а след това е предаден цялостен доклад с всички възможни варианти, от които става ясно, че при определени условия проектът за втората атомна централа може да бъде построен. Именно този цялостен доклад е представен на 14 ноември. Причината първо да бъде представен само отрицателният вариант, професор Тасев обясни с липсата на време. По тази причина авторите на документа са разработили само един и са започнали с най-песимистичния. Този песимистичен вариант включва най-високи оперативни разходи, най-високи инвестиционни разходи и най-ниски цени на електричеството.

„Ние не казваме на правителството дали трябва да строи АЕЦ „Белене“, а казваме, че при определени условия проектът може да бъде жизнеспособен, ако бъдат спазени съответните параметри“, подчерта проф. Тасев.

Той заяви, че българските данъкоплатци не трябва да се опасяват, че проектът „Белене“ може да ги натовари допълнително, защото след 2020 г. ще има либерализация на електроенергийния пазар и вече не може да има държавна помощ, такава каквато имаше за ТЕЦ-овете „Марица-Изток“ 1 и 3.

Пазарът ще определи бъдещето на проекта АЕЦ „Белене“ и дали той може да се построи, е заключението на проф. Тасев. /БГНЕС