Павлова пред ТАСС: България ще включи в дневния ред на ЕС въпроса за санкциите срещу Русия

Като председател на Съвета на ЕС България ще изпълнява ролята на координатор, каза Павлова.
Като председател на Съвета на ЕС България ще изпълнява ролята на координатор, каза Павлова. / БГНЕС

България смята за необходимо включването в дневния ред на предстоящите дебати в Европейския съюз на въпроса за санкциите срещу Русия като един от приоритетните. Това заявява министърът на европейското председателство Лиляна Павлова пред ТАСС.

България стана ротационен председател на Съвета на Европейския съюз. Министърът на българското председателство на ЕС Лиляна Павлова заяви пред ТАСС, че в следващите 6 месеца в София ще се проведат 300 официални мероприятия, включително 30 с участието на лидерите на европейските страни, а България ще бъде посетена от над 25 000 гости.

„В рамките на нашето председателство ще се проведат 300 срещи в България и 1500 на високо експертно ниво в Страсбург и Брюксел. Очакваме, че за тези 6 месеца страната ще бъде посетена от около 25 000 гости“, съобщи тя.

По думите на министъра като председател на Съвета на ЕС България ще изпълнява ролята на координатор. При посредничеството на София продължават преговорите за излизане на Великобритания от ЕС, разработването на миграционната политика, подготовката на дългосрочното финансово споразумение, ще се обсъждат въпросите на регионалното развитие на държавите-членки на ЕС, интеграцията на Западните Балкани в европейската общност, въпросите на формиране на общата европейска отбрана, общия цифров пазар и други теми.

[b]Също така България възнамерява да постави въпроса и за свалянето на антируските санкции.

„Министър-председателят Бойко Борисов и българското правителство смятат за необходимо включването в дневния ред на предстоящите дебати на въпроса за санкциите като един от приоритетните. Този въпрос ще се обсъжда в различни формати, за да се намери най-доброто решение и да се разреши проблема“, по-рано бе заявила Павлова, отговаряйки на въпрос на ТАСС. [/b]

„В ключов за ЕС момент България за пръв път стана председател на Съюза. Вярвам, че успешно ще работим по приоритетните теми, които сме заявили, и ще запазим приемствеността“, подчерта в новогодишното си обръщение премиерът Бойко Борисов. /ТАСС