Борисов: Вече се усеща позитивен резултат от подписването на Договора за добросъседство
Борисов: Вече се усеща позитивен резултат от подписването на Договора за добросъседство / БГНЕС
Борисов: Вече се усеща позитивен резултат от подписването на Договора за добросъседство

България и Македония смятат да разширят и модернизират граничния ГКПП Станке Лисичково. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Благоевград по време на официалната церемония по повод Илинденско-Преображенското въстание, предаде репортер на БГНЕС.

„Поколения политици проявяваха желание и успяха. Миналата година подписахме Договора за добросъседство. Самите ние не вярвахме, но го подписахме. Нещо, което пораждаше не спор, а бой. Миналата година отидохме заедно на гроба на Гоце Делчев в Скопие, заедно бяхме в Рим. Положихме огромна, но и тиха дипломация. Тук искам да поздравя и колегите Заев и Ципрас, които положиха решението на един десетилетен спор”, отбеляза премиерът.

Премиерът Борисов изрази удовлетворение от новия дух на сътрудничество, който се е настанил трайно в отношенията между България и Република Македония, след подписването на договора. По думите му вече са налице положителни ефекти по отношение на търговията, стокообмена и туристопотока между двете страни.

Преди церемонията Борисов се срещна на четири очи с премиера на Македония Зоран Заев. По време на срещата беше обсъдено и състоянието на граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Република Македония, възможностите за подобряване на работата им и за откриването на нови.

Договорът ни с Македония повлече крак за еврочленството на Македония, коментира Борисов след церемонията по повод Илинденско-Преображенското въстание.

„Днес пред паметника на Гоце Делчев изразявам силна благодарност за поканата”. Това заяви от своя страна премиерът на Република Македония Зоран Заев, който също подчерта значението на подписания между България и Македония преди година двустранен договор.

„Двете страни си подадоха ръце. А България протегна ръка в най-тежкия тогава момент за Македония, когато беше във вътрешнополитическа криза. Подадената ръка е на истински приятел“, смята Заев.

Премиерът отбеляза, че страната му е пред историческия шанс да влезе в НАТО, както и получи покана за ЕС. „С България заедно ще градим мира и стабилността на региона. Искам да изкажа благодарност на гражданите, на премиера Бойко Борисов и на правителството за оказаната подкрепа. „Да бъде вечен празникът, да бъде вечна дружбата“, заяви в словото си македонският премиер.

Без договора, който постигнахме с България, нямаше да можем да постигнем договора с Гърция, както и да получим покана за членство в ЕС. Нямаше да е възможно без подкрепата на България и премиера Борисов. С премиера Борисов показахме как се гради приятелство. Много съм щастлив, че пуснахме хубави послания към цяла Европа. Македония е пълноправен член на ЕС, добави Заев след церемонията за годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. /БГНЕС