Зорница Гъркова за разказа си „Те никога не казват” е новият носител на наградата „Рашко Сугарев”

Зорница Гъркова е тазгодишната носителка на първата награда за къс разказ на името на Рашко Сугарев.
Зорница Гъркова е тазгодишната носителка на първата награда за къс разказ на името на Рашко Сугарев. / БГНЕС

Възрастните никога не казват какво предстои напред в живота, сподели пред БГНЕС Зорница Гъркова, тазгодишната носителка на първата награда за къс разказ на името на Рашко Сугарев.

Другите призьори с втора и трета награда са Бианка-Мария Желязкова за разказа „Бащи за осиновяване” и Александър Цонков за разказа „Деветият живот”. Наградата е за автори под 35 г. , учредена е в памет на писателя преди 19 години , връчва се от Национален дарителски фонд „13 века България” и с домакин на официалната церемония столичната книжарница „Хеликон-Витоша”.

„В моя разказ става дума за клане на животно - продължи Зорница Гъркова. Харесвам си и други разкази, но този особено”. Като разказвач тя се описва по следния начин: чудовищен автор, който обича да убива героите си. От световната литература тя се учи от Йън Макюън, Мишел Уелбек, Уилям Фокнър, Стивън Кинг, Достоевски…Зорница Гъркова по образование е филолог, завършила е магистърската програма по творческо писане, но не изкарва хляба си с писане, както сама казва. Работила е дори като IT специалист. И оспорва прекалено песимистичните становища, че „производството” на съвременна литература у нас е 99% брак. Напротив, смята, че имаме много интересни заглавия и автори, които тепърва ще предлагат значими творби.

Зорница съветва хората да четат повече българска литература и да я възприемат по-осъзнато, с повече разбиране за реалността и езика.

На същата церемония бе обявена и връчена наградата на читателите за 2016 г. „Цветето на Хеликон”, която спечели Катерина Хапсали с книгата си „Гръцко кафе”. /БГНЕС