Сърбия иска армия и ограда по границата с Македония

Гърция продължава да изпраща мигранти в Европа, с което дестабилизира Македония и Сърбия.
Гърция продължава да изпраща мигранти в Европа, с което дестабилизира Македония и Сърбия. / БГНЕС

Сръбската прогресивна партия на министър-председателя Александър Вучич иска да бъде изпратена армия и да бъде поставена ограда за охрана на границата с Македония, за да се спре незаконното навлизане на мигранти в резултат на действията на гръцките власти.

Управляващата партия не приема страната да се превърне в един голям лагер, в случай че бъде осъществена идеята парите от фонда за бежанците на ЕС да бъдат използвани за оставане на мигрантите на територията на Сърбия и Македония. СПП призовава сръбските власти да й се противопоставят и да водят национално отговорна мигрантска политика.

Репортерът на БГНЕС припомня, че Гърция организирано изпраща мигрантите в страните от Европейския съюз. Те използват т.нар. западнобалкански маршрут през Македония и Сърбия. Само през последните дни над 6000 мигранти чакат от гръцката страна на границата, за да нахлуят в Македония.

Унгария и страните от Централна Европа оказват помощ на властите в Скопие, за да се попречи на гърците да вкарват незаконно мигранти в ЕС. Австрийският вътрешен министър дори настоя, ако Гърция и занапред продължи с тези действия, да бъде временно изключена от Шенген. /БГНЕС