Снимка от срещата на балканските премиери в София, на която те присъстваха.
Снимка от срещата на балканските премиери в София, на която те присъстваха. / БГНЕС
Срещата за интеграция на Западните Балкани без присъствието на премиерите

Неформалната среща на премиерите от Западните Балкани, която се проведе днес в албанския град Драч /Дуръс/, се състоя без участие на самите премиери.

На срещата, която е посветена на икономическата интеграция в региона, не присъстваха министър-председателите на Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина и България.

Първи обявиха, че няма да бъдат на срещата Ана Бърнабич и Денис Звиздич. Македонският премиер Зоран Заев не отлетя днес за Дуръс заради лошите климатични условия.

Българският премиер Бойко Борисов бе възпрепятстван да участва във форума заради Деня на национален траур, обявен заради смъртта на 17 души при катастрофата с автобус край Своге.

На форума в Дуръс домакин е албанският премиер Еди Рама. Участие взеха премиерите на Косово и Черна гора Рамуш Харадинай и Душко Маркович, а също така еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан и председателят на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти.

На срещата бяха обсъдени въпросите за регионалната икономическа интеграция, премахването на митническите бариери и създаването на нови работни места, съобщи МИА.

Еднодневната среща се проведе при закрити врати и, както съобщиха албанските медии, фокусът е бил поставен върху създаване на обща визия за стратегията за европейска интеграция, за прилагане и укрепване на регионалната икономическа зона и Договора за роуминг.

Министър-председателите на страните от Западните Балкани обещаха да ускорят усилията си за създаване на обща икономическа зона преди присъединяването им към Европейския съюз.

Домакинът на срещата, албанският премиер Еди Рама приветства "различно ниво на политическа воля и сътрудничество в региона". Той добави, че това не е съпроводено с "същото ниво на икономическо сътрудничество".

Еврокомисарят Хан каза, че това е втората среща и вероятно ще стане традиционна, и че е важно да се насърчава туризма, селското стопанство и по-нататъшното развитие на енергийния сектор, където има страните имат неизползван потенциал.

Председателят на Европейската банка за възстановяване и развитие, ЕБВР, Сума Чакрабарти обеща увеличение на инвестициите в региона.

ЕБВР планира да организира среща на върха на страните от Западните Балкани следващата година в Сараево.

Първата неформална среща на премиерите на страните от Западните Балкани се проведе миналата година на 26 август в Драч,.на която присъстваха премиерите на Македония, Босна и Херцеговина и Сърбия.

/БГНЕС