САЩ бомбардираха база в Сирия

Американски ракети удариха военновъздушна база на правителствените сили край град Хомс.

Силите на САЩ са изстреляли "десетки" ракети "Томахоук" (Tomahawk) по сирийска военновъздушна база. Вашингтон удари базата в отговор на предполагаемата атака с химическо оръжие, приписвана на режима на Башар Асад. Ударът е нанесен с "59 ракети", уточни служител от Белия дом, като посочи, че САЩ са нанесли удар по въздушната база "Шейрат", която е "асоциирана в програмата" на Сирия за химически оръжия и "директно е свързана" с "ужасяващите" събития от вторник. САЩ посочиха, че във вторник е използвано бойното отровно вещество зарин.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова всички цивилизовани нации да се обединят, за да спрат кръвопролитието в Сирия.

„Днес призовавам всички цивилизовани нации да се присъединят към нас в стремежа да се приключи с клането и кръвопролитието в Сирия”, заяви американският лидер пред журналисти в резиденцията „Мар а Лаго” в щата Флорида.

Тръмп призова всички цивилизовани нации да се обединят, за да спрат кръвопролитието в Сирия.
Тръмп призова всички цивилизовани нации да се обединят, за да спрат кръвопролитието в Сирия. / БГНЕС

"Във вторник сирийският диктатор Башар ал Асад извърши ужасно нападение с химическо оръжие срещу невинни цивилни.

Като използва смъртоносен невротоксин, Асад отне живота на беззащитни мъже, жени и деца. Много от тях умряха бавно и мъчително. Дори и милите бебета бяха жестоко убити при тази наистина варварска атака. Никое дете на Бога не трябва да изпитва такъв ужас. Тази вечер заповядах целенасочен военен удар по военновъздушната база в Сирия, от която започна химическата атака. От жизненоважен интерес на националната сигурност на САЩ е да се предотврати и възпре разпространението и използването на смъртоносни химически оръжия.Не може да има никакво съмнение, че Сирия е използвала забранени химически оръжия, че е нарушила задълженията си по Конвенцията за химическите оръжия, и игнорира предупрежденията на Съвета за сигурност на ООН. В продължение на години, всички предишни опити за промяна на поведението на Асад се проваляха и то се проваляха наистина драматично. Като следствие бежанската криза продължава да се влошава, и региона продължава да бъде дестабилизиран, заплашвайки САЩ и нашите съюзници", каза още Тръмп.

Пентагонът твърди, че руските военни са били информирана за ракетните удари по летището в Сирия, предаде ТАСС. В същото време Си Ен Ен съобщи, че за нареждането на Тръмп за удара са били информирани редица страни, но Русия не е била сред тях.

След нанесения наказателен ракетен удар на САЩ по военновъздушна база на правителствените войски на Сирия, обединената опозиция на президента Башар Асад приветства действията на САЩ и поиска ударите да продължат.

Губернаторът на сирийската провинция Хомс, който определи ударите като "агресия" обяви, че летището се е използвало за борба с групировката "Ислямска държава".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства "твърдото послание" отправено срещу Башар Асад от САЩ и демонстрира "тоталната" си подкрепа. Той пожела то да бъде чуто "не само в Дамаск, но и в Техеран, и в Пхенян и другаде", се казва в съобщение на кабинета на израелския премиер.

Междувременно Боливия поиска свикването на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с извършените ракетни удари на САЩ по Сирия.

В същото време петролът поскъпна на азиатските пазари. /БГНЕС