Виена: Идва милионна мигрантска вълна от Африка, Европа не може да излекува всички мъки по света!

Европа не може да разреши всички мъки по света, каза Курц.
Европа не може да разреши всички мъки по света, каза Курц. / БГНЕС

Австрийският министър на външните работи Себастиан Курц предупреди за опасността от мигрантска вълна от Африка към Европа.

По време на визитата си в Етиопия Курц се обяви за "преобръщане на подхода от настаняване в Еворпа към подпомагане в страните по произход". Според него само така може да се помогне на повече хора.

"Тук в Африка бежанците ще потеглят още утре сутринта и това ще стане ако не променим системата и не променим убеждението, че Европа може да разреши всички мъки по света", подчерта Курц пред АПА и предупреди, че от Африка могат да потеглят няколко милиона души и тази мигрантска вълна може да бъде много по-голяма от тази от Сирия и Ирак.

Министърът припомни, че властите в Етиопия имат известни постижения благодарение на международната помощ, но все още 30 на сто от населението живее под прага на бедността.

"Трябва да променим убеждението, че Европа може да приеме всички", каза в заключение ръководителят на австрийската дипломация.

Почти 1,5 млн. мигранти са потърсили убежище в ЕС през 2015 г.
Почти 1,5 млн. мигранти са потърсили убежище в ЕС през 2015 г. / БГНЕС

В същото време Международната организация по миграцията /МОМ/ обяви днес, че мигрантският поток не спира дори и през зимните месеци. От началото на 2016 г. в Европа през Средиземно море са пристигнали повече от 67 000 мигранти.

Основният поток от хора, също като през 2015 г., е насочен главно към Гърция, която според ЕС не прави достатъчно за неговото овладяване. През 2015 г. в Европа са потърсили убежище 1 400 356 мигранти. /БГНЕС