Арман Бабикян: В хаоса е най-лесно да нагласиш резултата, който ти е необходим

В хаоса е най-лесно да можеш да нагласиш резултата, който ти е необходим. По-изначалният въпрос, преди хаоса, който се вижда в “Арена Армеец” и в други общински избирателни комисии, е по каква причина застъпниците не бяха допускани и бяха изгонвани от секциите, за да не могат да наблюдават броенето.

Защо в секциите се твърдеше, че няма тонер или няма хартия? Защо препис-извлеченията от протоколите не бяха давани на застъпниците? Защо се броеше с гръб към наблюдателите?

Това са изначалните въпроси. Разбирате, че по този начин мога да направя резултата такъв, какъвто искам. От там нататък, хаосът е просто следствие. В хаоса, в сринатите системи на информационно обслужване и т.н., винаги можеш да оправдаеш всичко. Винаги ще се появи добрият чичко Борисов, който да каже “Абе, случва се. Какво да направим?”.

За законност вече никой не говори при провеждането на изборите. Нито се говори за равен достъп на медиите. Нито става въпрос за равно поведение пред закона. След като самият министър-председател го прегази вероломно вчера сутринта. И въпреки това ЦИК не реагира, а зае мълчаливата поза на щраус, все едно нищо не се е случило. Всеки помни, че за много по-дребни неща в България се е вдигал шум до Бога, а в момента е повеял есенен ветрец.

В законови държави при това положение можеше да се стигне до касиране на изборите. България, обаче вече не прилича на такава. Говоря за страната, която оправда Цветан Цветанов. Съдебната система, която някои хора, които са на власт твърдят, че се реформира, очевидно не е способна да направи нищо, освен да обгрижва властта.

Това, което правят националните медии, това правят и в съдебната система. Върнахме се в автократичен режим, какъвто съществуваше в страната ни преди повече от 20 години./БГНЕС

---

Арман Бабикян, експерт по политически ПР.