Brexit клати специалните отношения Вашингтон-Лондон в полза на Берлин

Когато настъпят колебания в една специална връзка, друга може да я смени. Британският вот за излизане от ЕС може да ускори смяната на караула сред европейските съюзници на Вашингтон и Германия да замени Великобритания като негов най-важен партньор.

Веднага след гласуването на Brexit, Белия дом подчерта че между САЩ и Великобритания трайните връзки ще останат. „Едно нещо, което няма да се промени, това е специалното отношение, което съществува между нашите две страни“, каза в петък американският президент Барак Обама.

Само че на Обама му остават по-малко от седем месеца на поста и много ще зависи от подхода на неговия приемник. А и истината е, че дори преди референдума за излизане на Великобритания от ЕС на 23 юни, САЩ все по-често търсеше Германия, и в по-малка степен Франция, като свой доверен партньор в Европа – и е възможно този процес да се ускори, след като влиянието на Лондон в региона се свива.

„Знаменитият въпрос на Хенри Кисинджър „На кого да се обадя в Европа?“ сега вече е решен. Отговорът е, че ние ще се обаждаме в кабинета на германския канцлер. Това означава, че трябва да инвестираме в отношенията с Германия“, каза Никълъс Бърнс, бивш високопоставен служител в държавния департамент при управлението на Джордж У. Буш, който сега е съветник в президентската кампания на Хилъри Клинтън. „Великобритания ни представяше в ЕС и представяше ЕС у нас, играейки прагматична роля. Но голяма част от това ще бъде изгубена“, добави той.

Джон Кери, държавният секретар на САЩ, трябва да посети Брюксел и Лондон в понеделник за спешни разговори около въздействието на гласуването за Brexit. От края на Втората световна война отношенията между САЩ и Великобритания бяха решаващ фактор в по-широкия западен съюз и малко американски политици биха искали да загърбят Великобритания.

Само че "САЩ трябва да се изправят пред факта, че Великобритания вероятно ще бъде по-малко ефективен и надежден партньор в световните дела", каза Джим Ставридис, който е бивш върховен главнокомандващ на НАТО и сега е декан на факултета „Флетчър“ в университета „Тъфтс“. "За съжаление, отношенията между САЩ и Великобритания са на път да станат в известна степен по-малко специални", добави той.

Налице е също така широкото схващане, че значението на Германия ще започне да се увеличава - за сметка на Великобритания. "Ние сега ще работим за укрепване на отношенията ни с Германия, предвид това, че влиянието на Великобритания в ЕС начително намалява. Една по-изолирана Великобритания намалява значението си във Вашингтон ", каза Брендън Бойл, конгресмен от демократическата партия от щата Пенсилвания.

И все пак има ограничения за това колко близки могат да станат отношенията между Вашингтон и Берлин. Администрацията на Обама и неговите германски колеги имат различни виждания за фискалната политика и ролята на строги икономии в Европа - разделение, което става видимо по време на икономическата криза в Гърция и до което може да се стигне отново, ако Франция, Италия и други европейски страни настояват за увеличаване на публичните разходи като отговор на нарастващия популизъм.

„Германия ще стане дори повече доминираща м ЕС“, каза Бен Кардин, най-високопоставеният демократ в комисията по външни отношения на Сената. „Ние имаме отлични отношения с Германия, но за нас ще бъде предизвикателство да работим с ЕС, без да разполагаме с Великобритания като наш събеседник.“

Американското финансовото министерство работеше в тясно сътрудничество – но в крайна сметка неуспешно – с Великобритания в опит да въздейства върху позицията на германия за Гърция, каза Мужтаба Рахман, бивш служител на британското финансово министерство и ЕС, който сега работи в Евразийската група. „Двустранните отношения (между Съединените щати и Германия) ще станат по-важни, но ще бъде трудно постигането на обща позиция по редица въпроси, включително бюджетните дефицити и режима на строги ограничения“, допълни той.

Със своята следвоенна резервираност относно използването на армията, Германия също има различна позиция по отношение на сигурността от САЩ. "Германия ще трябва да се промени. Тъй като се е колебаела дали да поеме водеща роля в областта на сигурността, преди да види такива стъпки от Великобритания и Франция, "каза Майк Търнър, американски конгресмен от щата Охайо. "Това поставя допълнителен натиск върху Германия и нейното членство в НАТО."

Поради побни колебания от страна на Германия САЩ могат да потърсят други европейски партньори. През последните две години САЩ вече работиха доста по-тясно с Франция в областта на сигурността – нещо, което беше немислимо преди десетилетие като последствие от нахлуването в Ирак. По-рано тази година американският министър на отбраната Ащън Картър каза, че е говорил много по-често с френския си колега Жан-Ив льо Дриан, отколкото с който и да е друг съюзник. Италия също започна да се радва на повишено внимание от страна на Вашингтон, отчасти заради ролята си в дипломацията в Либия.

Великобритания, ключов член на НАТО, може да поддържа централно място в погледа на Пентагона към света, докато излизането й от ЕС не доведе до нови съкращения на разходите за отбрана и по-широко оттегляне в международен план.

Питър Уестмакот, бивш британски посланик в САЩ, каза, че сегашните решения на страната за увеличаване на отбранителните разходи няма да бъдат повлияни от гласуването за Brexit, както и за ядрено сдържане.“В дългосрочен план хората ще зададат въпроси за световната роля на Великобритания“, каза той. „Но засега въпросите за отбрана и сигурност, разузнаване и контратероризъм не са свързани с резултатите от референдума.“/БГНЕС

......................

Коментарът на Джеф Дайър, Деметри Севастопуло и Дейвид Линч е публикуван във в. „Файненшъл таймс“.