Държавите извън еврозоната се страхуват от „Брекзит“

Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще лиши 8-те други страни, които не са в еврозоната, от мощен съюзник и ще ги тласне към трудни политически решения, твърдят служители и анализатори в съответните страни.

"Излизането на Великобритания от ЕС ще промени отношенията между страните от еврозоната и тези, които нямат обща валута, а това ще бъде в ущърб на последните," смята Себастиан Плоченик, ръководител на програмата на ЕС в полския Институт за международни отношения.

"Те ще бъдат изправени пред избор между ускореното приемане на еврото или политическа и икономическа маргинализация", уточни той.

Страните извън еврозоната се опасяват, че без Великобритания съотношението на властта в ЕС ще се залюлее силно в полза на страните от еврозоната. Това може да доведе дотам, че интересите на държавите извън зоната по-трудно да бъдат чувани и отчитани. И това може да стигне дотам, че Франция, Германия, Италия и други да поведат политика на по-тясна икономическа, финансова и фискална интеграция на еврозоната, което би създало впечатлението, че страните извън еврозоната се превръщат в нещо като второ ниво на ЕС или във външен кръг.

Любомир Заоралек, външен министър на Чехия.
Любомир Заоралек, външен министър на Чехия. / БГНЕС

Чешкият външен министър Любомир Заоралек бе сред първите, които в навечерието на британския референдум предупредиха за рисковете от „Брекзит“: "Дебатът за бъдещето на ЕС, трябва да се проведе върху платформата на 27 държави ... Прибързаната интеграция би била грешният отговор“.

Освен Великобритания извън еврозоната са България, Хърватия, Чехия, Дания, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

Сред страните от еврозоната най-дълбоките разногласията са по въпроса за по-интегриран паричен съюз, включително за общо застраховане на депозити и фискални трансфери.

Страните, които се съмняват в приемането на еврото, като например Полша и Швеция, смятат, че членството в ЕС на Великобритания с нейната икономическа тежест и мощен финансов сектор доказваше убедително, че ЕС без съмнение е един многовалутен съюз.

Без Великобритания намалява силата на страните, които не са въвели еврото.
Без Великобритания намалява силата на страните, които не са въвели еврото. / БГНЕС

С Великобритания общият Брутен вътрешен продукт (БВП) на страните извън еврозоната достигаше до около 40% от БВП на страните от 19-членната еврозона. Докато без Великобритания този показател ще падне до 16%.

С Великобритания страните извън еврозоната имат общо население от 170 млн. - половината от тази на еврозоната. Без Великобритания тази цифра пада до 105 млн., или малко над 30% от населението на еврозоната. /БГНЕС

--------------------

Анализът е публикуван във в. "Файненшъл таймс".