Лари Королов: Границите между България и Македония са безполезни

Между България и Република Македония не трябва да има никакви граници. Тяхното запазване е назадничаво и безполезно. Това заяви в интервю за БГНЕС Лари Королов.

Королов е защитник на българската историческа памет и активен деец на Македонската патриотична организация. За своята родолюбива дейност той бе награден на 10 октомври с най-високото отличие на Министерството на външните работи - „Златна лаврова клонка“. Същия ден се състоя и представянето на неговата книга „Дреновени разцвет и разорение на едно село в Южна Македония“, която разказва непознатата история на българите от този край. Королов е главен редактор на най-старото българско издание в САЩ "Македонска трибуна".

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто с Лари Королов.

БГНЕС: Какво е значението на инфраструктурните връзки между България и Република Македония?

Лари Королов: Те са изключително важни, защото каналите за общуване през 21 в. трябва да са отворени и да няма никакви бариери. Доскоро имаше проблеми при преминаването на българи към територията на Република Македония, беше забранен вносът на литература, конфискуваха я, задържаха хора на границата. Но през 21 в. нещата трябва да се променят. Не става дума само за пътища и жп линии, а и за телекомуникации. Между двете страни не трябва да има каквито и да било граници. Запазването на такива граници е назадничаво и безполезно.

БГНЕС: Защо са важни добрите отношения между София и Скопие?

Лари Королов: Ако има продължаващ конфликт между Република Македония и България, как би могло да се обсъждат други жизненоважни проблеми?! Ако има конфликт, ще се придържате само към него. Но ако има споразумение за добросъседство, какъвто договор наскоро беше подписан, от такова споразумение могат да произтекат само положителни неща.

БГНЕС: Какво още трябва да бъде свършено от българските и македонските политици?

Лари Королов: На първо място, в Република Македония не трябва да има никакъв натиск срещу онези граждани, които се самоопределят като българи. Вече не сме в 19 в., а в 21 в. Ако тези проблеми не съществуват, образованите хора от двете държави ще могат свободно да обменят идеи, да публикуват авторски текстове в периодични издания в двете държави, може да има общо отбелязване на празници като Илинден, годишнини на братя Миладинови, годишнини от рождението и смъртта на Гоце Делчев.

Има толкова много исторически факти, които свързват двете държави. До съвсем скоро център на вниманието бяха различията между двете държави, а не това, което ги свързва. /БГНЕС

--

Лари Королов е роден и отрасъл в Канада. Той е потомък на видната фамилия Корлови от село Дреновени, Костурско. По майчина линия е родственик с войводите Никола Кузинчев и Лазар Поптрайков. Королов е член на централния комитет на МПО, редактор на вестник „Македонска трибуна“ и председател на МПО „Швейцария на Балканите“, Торонто.