Проф. Калин Янакиев: Съвместното съслужение е първата стъпка на Църквата-майка в правилната посока

Съвместно съслужение на светата Литургия /Евхаристия/ от представителите на Българската православна църква и Македонската православна църква – Охридска архиепископия е първата стъпка в правилната посока, а посещението на български митрополити в Република Македония е знак.

Съвместното съслужение би било ясен знак, че действително се върви към някакво уреждане на положението на МПЦ-ОА, за която Светият Синод правилно заяви, че нейното каноническо признаване може да се получи само при общо съгласие на православните църкви. Инициативата за това трябва да бъде поведена от София. Ако сега има съслужение, това би било знак, че ангажиментът е сериозен. Влизането в евхаристийно общение е възможно да се извърши от една единично взета православна църква, но каноничното признаване на МПЦ-ОА е добре да се извърши от всички. Това ще бъде труден процес заради позицията на Сръбската църква и поради национализма в Гърция, който обхваща и църковните среди. Това ние видяхме много добре по време на митингите в Атина и Солун, които са израз на радикален национализъм.

Духовните лидери в православието

В православието има духовни лидери. Един от тях е албанският архиепископ Анастасий, който успя да възобнови буквално от нищото православната общност в тази държава, където по време на комунизма религиозните изповедания бяха забранени. Да не забравяме, че това е една предимно мюсюлманска страна. Въпреки това той успя да създаде една силна православна общност, изяви се като една от лидиращите богословски фигури на Критския събор. Освен него в балканските православни страни има и други богослови, които могат да претендират за духовни лидери, но е факт, че такива фигури са недостатъчно. /БГНЕС

-------

Проф. Калин Янакиев, философ и богослов.