Д-р Милен Врабевски: Коридор №8 трябва да бъде продължен към Молдова и Украйна

Коридор №8 е наше общо европейско бъдеще. Той не трябва да се разшири и на север по посока на Молдова и Украйна, където живеят големи маси българи. Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Милен Врабевски, председател на Фондация "Българска памет".

БГНЕС: Д-р Врабевски, свидетели сме на една изключително интересна инициатива с участието на деца, тя е за Коридор №8. Как тези деца възприемат този важен стратегически обект, който трябва да свърже България с Македония и Албания, а и в по-широк план с Италия и страните от Кавказ?

Д-р Милен Врабевски: Благодаря ви за интереса. Много съм щастлив, че се интересувате от проблемите на Коридор № 8, защото това е наше общо европейско бъдеще и трябва всички да сме концентрирани върху тази тема, която не е добре представена все още в обществото. Искаме да поставим фокус върху нея и по тази причина полагаме тези усилия тук. Ако наблюдавате по-внимателно дейността на Фондация „Българска памет”, ще видите много интересни инициативи, които са или всеки месец, или понякога дори всяка седмица. За последните 9-10 месеца това е нашият трети пореден съвместен семинар само с децата от Македония, който е финансиран изцяло от мен и моята фондация.

Поканил съм около 50 души – гости от Македония, 35 деца и 15-тина души – директори на училища, преподаватели и шефове на екипи от преподавателския състав. Хора, които са работили върху поредната ни обявена тема за есе. Децата вече писаха за Светите братя Кирил и Методий, за 11-а Македонска дивизия и Никола Вапцаров. Въпреки че съм с десни убеждения, обръщам внимание и на Никола Вапцаров заради обществения интерес. Трансграничното сътрудничество трябва да включва всичко общо, включително имената на училища, които примерно са едни и същи, като Никола Вапцаров.

След тези инициативи, ние направихме една, която смятам за най-важна до момента. Тя е за „Ползите от Коридор номер 8”. Тази перспектива е изцяло европейска. Тук няма две мнения по въпроса относно важността, значението, стратегическия подход, изобщо всичко това, което прави този проект ключов. Той би могъл да бъде адекватно финансиран и да бъде един изключителен шанс за нас – коридор изток-запад, който освен директните икономически ползи, да доведе и до едно свързване на диаспора, наша историческа, останала без да зависи от нея извън границите на прародината. По този начин ние показваме отново грижа и за собствената си диаспора, за нашите братя и сестри извън границите на България, както и за европейската интеграция в истинския й смисъл. Тоест нещо, което носи директни ползи за обществото.

Изключително сме щастливи, че темата за Коридор №8 се радва на голяма популярност сред младите хора. Като видите колко талантливи са тези деца, ще разберете искреното ми желание да инвестираме в тях. Ние инвестираме в икономика на знанието и в талантливи млади хора от много време. Но тук специално поставяме акцента за това, защото начина, по който сме поставили темата, децата започват да правят изключително задълбочено изследване на тематиката, като най-големият акцент е да изучават България, нейната икономика, нейната история, нашите исторически връзки. И по този начин да разберем истината, че наистина сме имали обща история и че всъщност границата дели един и същ народ – от двете страни на границата са едни и същи хора. В условията на евроинтеграция ние нямаме никакви други претенции, искаме общо европейско бъдеще. Щастливи сме да финансираме три дена присъствие на децата тук, с богата културна програма, а те както видяхте показаха много задълбочени знания, както за България, така и за трансевропейските коридори и за същността на този проект – Коридор №8 - колко и какви точно ползи ще донесе за обществата през държавите, през които минава.

В заключение искам да благодаря на всички, които се включиха активно и освен колегите от Фондация „Българска памет” и институциите, които поне морално ни подкрепиха – представители на външно министерство, на почти целия дипломатически корпус, на транспортното министерство, чиито директор на проекта Коридор №8 ще присъства. Те са наша опора безспорно, но без активното съдействие и участие на тези деца, без тяхната сърдечна и ентусиазирана подкрепа на нашата инициатива, нямаше да се случат толкова добре нещата.

Трансграничното сътрудничество не е просто да чакаме европейски пари, можем да го правим и сами. Трябват просто добри намерения и малко повече воля.

БГНЕС: Някои от идеите на децата, които са в тези есета, могат ли да бъдат използвани от политиците? Какво ви направи впечатление?

Д-р Милен Врабевски: Че децата са много по-прозорливи от нас. Не се смятам за част от политическата класа, но бих поканил нейни представители, за да се понаучат малко от тези деца и да видят какво означава загрижени за собственото им бъдеще, млади интелигентни ерудирани личности, които имат желание да държат живота в ръцете си и да градят бъдещето си. И вместо да се страхувате за него, просто го изобретете, както обичам да казвам. Тоест тези млади хора имат желание да изградят своето бъдеще с всички възможности, които нашият доста напреднал вече цивилизован свят дава. Затова тези деца подхождат с такъв ентусиазъм, те разбират, че не са случайно на този свят и че тяхното мнение важи. Затова искам и те да упражнят един така лек и интелигентен натиск върху политиците, особено в собствената си държава в Македония, да не е просто скоростен път, както е планиран в момента – с едно платно и една аварийна лента и с една жп линия, а да е истинска магистрала, да е истински транспортен коридор от мегамащаб, да се разбере важността на този коридор. Неслучайно имаме и представители дори от Азербайджан, от посолството им тук в София, защото по-нататък тези деца ще разберат колко са важни доставките на енергийни източници, по-конкретно на природен газ.

Оттам вече тръгва изключителният ефект от един такъв коридор. От една страна - мощен икономически ефект, от друга страна, ако този коридор малко се продължи, ние правим връзка с нашите сънародници от Молдова и Украйна. Тоест достатъчно е от Варна на север през Северна Добруджа, Румъния и оттам Молдова и Украйна. През тези държави може да мине коридорът с едни адекватни европейски КПП-та. Това е и бъдеще за Източното партньорство - Молдова и Украйна не бива да бъдат подценявани, те са също част от бъдещето на обединена Европа, а нашата диаспора там е много силна и важна.

БГНЕС: Д-р Врабевски, през последните дни буквално темата за Коридор №8 стана много актуална, търси се европейско финансиране, какво според вас трябва да направи в момента българското правителство?

Д-р Милен Врабевски: Да бъдат настоятелни съгласно всички правила на евроинтеграцията и подкрепата от държавите, от които това би могло да зависи. Първо, преките участници в Коридор №8, второ, държавите, които вече са изградили такива коридори и чиито резултати са видни за цялото общество и не на последно място допитване до обществата. Затова правим ние тази среща тук, да се види отношението не обществото, на децата в Македония, как те се отнасят към нещо, от което зависи тяхното и на цялата държава и регион бъдеще. /БГНЕС